Bekijk het origineel

Protest tegen uitspraak legalisering soft drugs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Protest tegen uitspraak legalisering soft drugs

ACTIECOMITÉ „CHRISTELIJKE DRUGSBESTRIJDING" CONTRA VAN AGT

2 minuten leestijd

In het afgelopen jaar begon het actie-comité „Christelijke Drugsbestrijding" haar werk. De voorzitter van het comité, ds. W. Jurg uit Balkbrug was door zijn werk bij een consultatiebureau voor alcoholisme en drugsverslaving de nood van de verslaafden gaan beseffen. Een gevoerde actie leverde tienduizenden handtekeningen op. Naar aanleiding van uitspraken van minister Van Agt gaf men een persbericht uit als protest.

Het actiecomité „Christelijke Drugsbestrijding" protesteert tegen bepaalde uitspraken, die minister Van Agt gedaan heeft tijdens en na zijn reis, die hij gemaakt heeft naar de Verenigde Staten. Enerzijds geeft hij met enig voorbehoud eerlijk toe, dat het gebruik van zgn. soft drugs (marihuana en hasjhish) op den duur schadelijk is voor de gezondheid. Anderzijds blijft hij bij zijn standpunt, dat het gebruik van soft drugs niet strafbaar hoeft te zijn.

Naar de mening van hef comité leidt dit tot twee kwalijke consequenties:

— een toename van gebruikers en verslaafden van soft drugs, omdat iedereen ze vrijelijk kan kopen.

— een toename van het gebruik van hard drugs (heroïne, amfetaminen, l.s.d. enz.), omdat de drugdealer dan nog meer in deze „branche" zullen gaan handelen en letterlijk en figuurlijk over lijken gaan om hun dodelijke waar aan de man te brengen.

ONDERZOEK

De meeste recente wetenschappelijke onderzoekingen in Amerika en Duitsland hebben aangetoond, dat ook marihuana een stof is, die bij regelmatig gebruik op den duur de geestelijke en lichamelijke gezondheid aantast. (Zie b.v.: Drug Awareness Key documents on L.S.D., marihuana and te drugculture. Dit is een samenvatting van meer dan 2000 publikaties).

Het is onwetenschappelijk en zelfs gevaarlijk om te zeggen, dat de sterke schadelijkheid van hennepprodukten niet vaststaat. Het is de taak van de overheid om kwetsbare en labiele mensen te beschermen tegen middelen, die hun levensgeluk bedreigen. Zij moeten daarom tegen zichzelf beschermd worden door intensieve controle en bestrijding van druggebruik en niet door een al te toegeeflijke houding.

Het actiecomité hoopt dat de regering gaat inzien, dat legaliseren een negatieve beslissing is, waardoor latere regeringen voor bijna onoplosbare problemen komen te staan door de aanwezigheid van tienduizenden verslaafden, waarvan velen te jong zullen sterven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 januari 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Protest tegen uitspraak legalisering soft drugs

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 januari 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken