Bekijk het origineel

Opleiding in ziekenhuizen meer op beroep richten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opleiding in ziekenhuizen meer op beroep richten

Nieuwe vereniging presenteert zich

2 minuten leestijd

UTRECHT — Ook de interne opleiding (in ziekenhuizen en andere instellingen) van verpleegkundigen en verzorgenden zal minder een functie-opleiding en meer op een beroep gerichte opleiding moeten worden. Dat vergt een andere benadering van de grondgedachten van het leerproces en een structurele wijziging.

De heer W. J. Speets, voorzitter van de Vereniging van opleidingsinstituten voor verplegende en verzorgende beroepen, zei dit vandaag in Utrecht op de oprichtingsvergadering van VOVB, dit ook werd bijgewoond door staatssecretaris J. Hendriks van Volksgezondheid.

Het aantal leerling-ziekenverzorgenden en -verplegenden bedraagt ongeveer 39.000. De meesten krijgen hun opleiding in, algemene en psychiatrische ziekenhuizen en in verpleegtehuizen. De scholen voor middelbaar beroepsonderwijs verplegende en verzorgende beroepen tellen 1050 leerlingen en aan scholen voor hoger beroepsonderwijs in deze sector zijn 600 studenten ingeschreven.

De nieuwe vereniging stelt zich als doel, de belangen van het onderwijs te behartigen en een nationaal beleid te bevorderen met betrekking tot de opleiding voor verplegende en verzorgende beroepen. Zowel (experimentele) scholen als ziekenhuizen en verpleeghuizen met een eigen opleiding kunnen lid worden van de VOVB.

De heer Speets zei, dat het beroep van verpleegkundige of ziekenverzorgende zowel wordt beïnvloed door veranderende opvattingen over arbeid in het algemeen (medezeggenschap, democratie) als door technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg en door een toenemende „individuele mensgerichtheid".

Over de verscheidenheid aan opleidingen in de gezondheidszorg zei de heer Speets, dat de inservice-opleiding een functie-opleiding is, omdat de aard ervan wordt bepaald door de primaire relatie van de leerling ten opzichte van zijn werkgever in het arbeidsproces. Het hoger en middelbaar beroepsonderwijs is beroepsgericht. De leerling heeft een relatie met opleiders in een leerproces.

Gezien de snelheid waarmee vernieuwingen zich voltrekken, valt volgens de heer Speets niet aan te nemen, dat de opleidingen in de gezondheidszorg binnen enkele jaren uitsluitend via de middelbare en hogere beroepsopleidingen zullen verlopen. Hij verwacht zelfs, dat de twee soorten opleidingen wel altijd naast elkaar zullen blijven bestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 januari 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Opleiding in ziekenhuizen meer op beroep richten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 januari 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken