Bekijk het origineel

Vaar nieuwe wetgeving in welzijnsbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vaar nieuwe wetgeving in welzijnsbeleid

^^Zondige mens oorzaak hnelpunten^^

3 minuten leestijd

DEN HAAG — In een gisteren gehouden vergadering van de bijzondere Kamercommissie die zich bezighoudt met de nota „knelpunten in het welzijnsbeleid" heeft miMister Van Doorn toegezegd dat er eea commissie vap advies en bijstand voor de harmonisatie van het welzijnsbeleid en de welzijnswetgeving zal worden ingesteld.

jye coördinerend bewindsman, minister Van Doom van CRM, deelde mede, te denlien aan een niet te groot college van hooggekwalificeerde mensen. Deze moeten zich in zijn visie bezighouden met de inhoud van een structurele kaderwet voor het welzijnswerk, met toetsing van bestaande en nog komende delen wetgeving en met belangrijke punten van . het beleid. De bevoegdheden- en samenstelling ryan het college isniet in de minis' ïerraad aan de orde geweest, maar dit . zal spoedig gebeuren. Hierbij zal het •" kaïbinet ook bekijken of het college gaat wericen onder verantwoordelijkheid van de minister-president of •gioadsc die van de coördinerend be«Iwindsman voor welzijnszaken, •*>, Hcit werk van het college zal zoveel mogelijk openbaar zijn. Het zal zich dienen te richten op de onderlinge samenwerking van de terreinen van welzijnsbeleid, zoals die met name op het gemeentelijke en later mogelijk gewestelijke vlak vorm moet krijgen

WILDGROEI

De bijzondere kamercommissie denkt twee vergaderingen van elk twaalf uur te besteden aan de knelpunten in het welzijnsbeleid en de welzijnswetgeving. De kritiek van devolksvertegenwoordigers richt zich vooral op de „wildgroei" in de regelingen voor de verschillende sectoren van het welzijnswerk. Minister Van Doom zegde toe een inventarisatie te laten maken.

De herstructurering ds niet bedoeld om te bezuinigen, zo zei de minister. Het speet hem dat hij nog geen overzicht kon geven van de situatie op welzijnsgebied in het buitenland.

De VVD en de confessionele partijen wilden het particulier initiatief een grotere rol toekennen dan hun in de standpunten van het kabinet is toegekend. Als het particuUer initiatief het niet meer zou zien zitten, zou dit „doorgeefluik" wel eens kunen dichtklappen. Ook klonk de waarschuwing dat de overheid het particulier initiatief niet zonder verlies aan waarden kan overnemen.

Minister Van Doom meende dat het particulier initiatief in de nota van de beraadsgroep en in de standpunten van de regering een plaats heeft en kan behouden.

Voor de harmonisatie is wel nodig dat het particulier initiatief wat decentraliseert, het nodige doet aan democratisering, de zaken doelmatig aanpakt en het werk kwalitatief laat beoordelen.

Over vier weken zal de bijzondere kamercormnissie opnieuw een openbare vergadering houden. Dan zullen aan de orde komen: basisvoorzieningen voor de kernfuncties zorg, recreatie en educatie, specifieke lokale voorzieningen. Ontwikkelingsprojecten, centralisatie-decentralisatie, beEtuurlijke organisatie kristallisatiepunten (voor planning, ordening en onderzoek) en financiering van het welzijnsbeleid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vaar nieuwe wetgeving in welzijnsbeleid

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken