Bekijk het origineel

(Van onze parletnentsredacteur)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

(Van onze parletnentsredacteur)

2 minuten leestijd

DEN HAAG Minister Van Agt (Justitie) heeft het aan de stok met de progressieve drie, PvdA, PPR en D^66). De inzet van het conflict is zijn hardnekkige weU gering om de hulpverlening aan kinderen die van huis zijn weggelopen, niet meer strafbaar te stellen. Dit linkse voorstel noemde de minister gisteren in de Tweede kamer „te drastisch" en „ondoordacht".

PvdA, PPR en D'66 dringen aan op een wijziging van artikel 280 van het wetboek van strafrecht. Volgens dit wetsartikel kan degene die weggelopen kinderen onttrekt aan de ouderlijke macht of aan de naspeuringen van de politie worden gestraft met een gevangenisstraf van maximaal zes jaar. Deze bepaling is een doorn in het oog, omdat het de hulpverlening aan weggelopen minderjarigen onmogelijk maakt. De progressieve drie willen dat kinderen die in conflict komen met hun ouders en weglopen van huis, niet altijd aan het kortste eind trekken. Met de verlangens van de minderjarige moeten — naar hun oordeel — meer rekening worden gehouden. minister Van Agt voldoende ruimte voor hulpverlening aan minderjarigen die van huis zijn weggelopen. De enige voorwaarde is: de organisaties waarbij het kind zijn toevlucht heeft gezocht, moeten de politie of de kinderbescherming op de hoogte stellen. De hele zaak kan dan uitgezocht worden, zodat met de rechten van zowel de ouders als de minderjarige rekening kan worden gehouden.

De progressieve drie hielden gisteravond echter voet bij stuk en wezen de oplossing van de minister vierkant af. Via een motie van het PvdA-Karaerlid Roethof willen zij minister Van Agt er nu toe dwingen toch artikel 280 te wijzigen.

Of dit „dwangvoorstel" — gesteund door de Kamerleden Jurgens (PPR), Imkamp (D'66) en Van der Lek (PSP)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

(Van onze parletnentsredacteur)

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken