Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

THEE-INDUSTRIE IN CENTRAAL MALEISIË

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

THEE-INDUSTRIE IN CENTRAAL MALEISIË

3 minuten leestijd

Op een hoogte waar in Europa de boomgrens begint, zijn in Maleisië de berghellingen bedekt met een bijna ondoordringbaar oerwoud.
Tanah Rata, de grootste plaats in de Cameron Highlands in centraal Maleisië ligt op een hoogte van 1500 meter en heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 16 °C. Deze temperatuur is veel lager dan in de kuststreken en de lager gelegen gedeelten van het binnenland waar 30 graden Celsius en een relatieve vochtigheid van 95% meer regel dan uitzondering is.
Door de lage temperatuur en vooral de lage luchtvochtigheid is dit gebied in trek bij mensen die de tropische hitte enige tijd willen ontvluchten. De regelmatige regenval en de toch intense tropische zonnestraling maken het gebied rondom Tanah Rata geschikt voor thee- en tuinbouw.
De groente wordt met vrachtauto's naar de grote steden in Maleisië en naar het 600 km zuidelijker gelegen Singapore vervoerd, de thee is voor de export, voornamelijk Engeland en voor binnenlands gebruik.

PLATBRANDEN
Om de cultuurgrond te verkrijgen wordt een stuk oerwoud platgebrand en rijp gemaakt voor jonge aanplant. Groente wordt meestal op kleine terrasvormige stukjes verbouwd, een theeplantage beslaat in de Cameron Highlands meestal enkele tientallen vierkante kilometers. Elke theeplantage heeft zijn eigen theefabriek, waar het groen geplukte blad zijn weg vindt naar verpakte thee. De produktie van thee in Maleisië bedraagt ca, 1% van de totale wereldproduktie.
De Gold Dollar Tea fabriek van Shum Yip Leong Tea Plantations Snd Bhd ligt 10 km ten zuiden van Tanah Rata waar bezoekers evenals bij andere in de omgeving liggende plantages gastvrij ontvangen worden en een rondleiding door het bedrijf krijgen.

DE STRUIK
De theestruik wordt in aparte bakken uit zaad gekweekt, en als ze na 6 maanden ongeveer 20 cm hoog zijn, worden ze op het theeveld uitgezet. Na 2 jaar zijn ze bijna 2 meter en worden ze tot een halve meter afgesnoeid. Aan het einde van het derde jaar zijn ze geschikt om geplukt te worden. Om de drie jaar wordt er gesnoeid omdat de struik anders te groot wordt en te oude bladeren levert. Van de struik worden de bovenste drie bladeren geplukt. Hoe jonger het blad, hoe fijner de thee. In China werd vroeger voor de keizer thee gemaakt van het puntje van een pas uitgelopen blad.

Een theeplukster kan per dag ongeveer 25 kg bladeren plukken. Dit is voldoende om 5 kg thee te verkrijgen. De thee wordt het hele jaar door geplukt. Na het plukken wordt ze gewogen en gedroogd tot de helft van het gewicht over is waarna de bladeren gerold worden om de bladcellen open te breken zodat de sappen vrijkomen.

OXIDATIEPROCES
De volgende stap is beslissend voor de smaak en kwaliteit van de thee, nl. het laten oxyderen van de enzymen in de bladeren. Dit gebeurt met de zuurstof uit de lucht en daarom is het belangrijk om temperatuur, luchtvochtigheid en tijd goed in de hand te houden. Als dit oxydatieproces ver genoeg gevorderd is worden de bladeren totaal gedroogd waarbij de zwarte kleur ontstaat. Het stof en vuil wordt van de thee verwijderd en de thee wordt gesorteerd en met de hand verpakt.
Bij de Gold Dollar Tea fabriek maakt men drie soorten: de eerste soort is van het bovenste en het jongste bladgedeelte, de tweede bevat veel blad maar ook nog bladnerf en stoeltjes. De derde soort, de slechtste thee, bevat veel nerf en steeltjes en wordt gemalen en in theebuiltjes verpakt en o..a. aan lokale theehuisjes verkocht.
Het maken van thee is zeer arbeidsintensief, vooral het plukken. Voor de produktie van 500.000 kg thee zijn ca. 500 mensen nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

THEE-INDUSTRIE IN CENTRAAL MALEISIË

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken