Bekijk het origineel

Bollen en knollen in de lentetuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bollen en knollen in de lentetuin

4 minuten leestijd

Hoewel men doorgaans de meeste bol- en knolgewassen in het najaar aan de grond toevertrouwt, zijn er ook heel wat bol- of knolgewassen, die men pas in het voorjaar kan planten om de eenvoudige reden, dat deze als regel niet winterhard zijn. Dit heeft verschillende voordelen. Men kan op deze manier nog hier en daar een hoekje benutten en bovendien krijgt men een goede spreiding in de bloeitijden.

Wel moet men er rekening mee houden dat er ook voor de perkplanten een geschikte plaats overblijft, maar dat neemt niet weg dat er tal van bolgewassen zijn die ook hun bekoring hebben en die niet gemist kunnen worden in het plantesortiment, eensdeels om hun bloem en hun kleur, anderzijds ook omdat er vele bij zijn die uitstekende snijbloemen geven. Het is maar net hoe men het zelf bekijkt en welke ruimte men er voor beschikbaar heeft.
De knolbegonia's die men eventueel in de balkonbak of in een perk wil hebben, moeten natuurlijk al zijn opgeplant om voor te kiemen; we nemen aan dat ieder dat inmiddels al heeft gedaan. Deze kunnen naar buiten als het gevaar voor de nachtvorsten is geweken.

Gladiolen
De gladiolenknollen kunnen nu zonder bezwaar de grond in, daar deze pas boven de grond zullen komen op een tijdstip dat bevriezen haast niet meer mogelijk is. Voor perkbeplanting zijn ze allerminst geschikt, of het moet zijn dat men ze in een hoekje zet; over het algemeen zijn de gladiolen goed als snijbloem, vooral omdat men ze reeds in knop kan snijden en dan komen ze verder in huis in bloei. Hoe groter de knollen zijn die u plant, hoe groter ook de bloem is en bovendien de grote zullen als regel eerder bloeien. Maar niettegenstaande ook de kleine maten bloeien alle zonder uitzondering, dat behoeft dus geen bezwaar te zijn om ze toch te planten.
De plantdiepte bedraagt zo ongeveer 6 tot 8 cm, de grondsoort speelt geen rol. Een minder bekende gladiool is de Acidanthera of Abessijnse gladiool, deze bloeit met witte bloemen met een zwarte vlek en is bovendien zeer geurig, iets wat men bij de andere gladiolen wel mist. De bloei valt meestal in augustus; deze is verder enigszins afhankelijk van het tijdstip van opplanten.

Uitzondering
Aan de gladiool is nauw verwant de Monbretia. Deze kunnen als ze op een enigszins beschutte plaats staan wel de winter over blijven staan; wat dat betreft een uitzondering onder deze knolgewassen. De kleuren zijn minder gevarieerd dan bij de grootbloemige gladiolen waar alle denkbare kleuren worden aangetroffen. Bij de monbretia's vinden we hoofdzakelijk de tinten licht orange tot roodachtig. Het is een aardig en fijn gewasje wat ook niet zo hoog wordt, zo'n 50 cm is wel het uiterste.

Eendagsbloem
In dit geslacht vindt men nog een paar aardige vertegenwoordigers die nog kleiner zijn, maar niettemin hun eigen bekoring hebben. Een ervan is de Trigidia ferraria of eendagsbloem; de bloemen van dit gewasje, dat slechts zo'n 15 tot 20 cm hoog wordt, gaan in de morgenuren open en in de late namiddag verwelken ze weer. Gelukkig dat men per knolletje diverse bloemen krijgt, zodat er elke dag weer nieuwe opengaan. Ze zijn bijzonder van vorm en kleur, echt iets voor de liefhebber om te proberen.

Een nog kleiner familielid is de Sparaxis, deze wordt slechts 10 à 12 cm hoog en deze bloeit in alle mogelijke denkbare kleuren; een gewasje dat zijn weerga niet vindt. Ook hiervan kan men de knolletjes overhouden mits ze in het najaar tijdig uit de grond worden gehaald. Tot slot nog even de dahlia's; ook nu kan men reeds de eerste dahlia's in de tuin zetten. Het is echter wel verschillend of men oude knollen plant die men heeft overgehouden of dat men gestekte of eventueel gezaaide dahlia's in de tuin wil hebben. De oude knollen hebben natuurlijk wat langer werk om boven de grond te komen en kunnen dus het eerste worden geplant. De gestekte die reeds blad hebben moeten natuurlijk wachten tot het gevaar voor late nachtvorst voorbij is.

Ook hier is een zeer grote verscheidenheid in rassen; er zijn soorten die uitsluitend geschikt zijn voor perkbeplanting doordat ze laag blijven, maar de cactus en semicactussen met de decoratieve dahlia's zijn prachtige snijbloemen die zeker eens de aandacht verdienen. Geef deze laatste wel de ruimte om goed tot hun recht te laten komen daar ze kunnen uitgroeien tot een behoorlijke omvang, vooral als het oudere knollen betreft.
                                                                                                   FLORIST

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bollen en knollen in de lentetuin

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken