Bekijk het origineel

Knollen planten in het voorjaar ?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Knollen planten in het voorjaar ?

4 minuten leestijd

Hoewel het voor velen misschien onbekend is, kan men ook nu nog knollen in de tuin planten. Een paar bekende soorten zullen we nog eens nader bekijken. In aansluiting op het voorgaande artikel over de dahlia's als snijbloemen nog een aanvulling om mooiere en grotere bloemen te kweken. Aan de meeste dahlia's die in de tuin staan wordt niet veel gedaan om mooie snijbloemen te krijgen, maar een eenvoudige methiide is het zgn. „pluizen", een methode die door de kwekers wel wordt toegepast. Waarom door de liefhebbers ook niet?

Zodra de plant gaat groeien en wel als er bloemstengels komen, ziet men in de bladoksels ook knoppen versohijnen. Het is nu de bedoeling dat deze worden weggenomen en dat alleen de hoofdknop blijft staan; zodoende zal deze meer tot ontwikkeling komen en groter en mooier worden dan bij de plant waar men alles maar in het wilde weg laat groeien. Ook vlak bij of onder de hoofdknop zullen kleine knopjes verschijnen; deze zo jong mogelijk wegnemen en niet laten uitgroeien. Weliswaar krijgt men door deze methode wat minder bloemen, maar niet eens zo heel veel minder, daar een deel van de zijtakken toch als regel wordt weggesneden wanneer men bloemen snijdt. Het eindresultaat is in dezen toch beslissend. Wie wil niet graag het mooiste hebben wat er is en dat met weinig moeite? Alleen wat kweeklust, een beetje tijd en de uitkomst is verrassend.

ANEMONEN
Twee andere knolgewassen die men nu nog kan planten, zijn de Anemonen en de Ranonkels. Beide zeer opvallende gewassen die niet veel ruimte vragen en een behoorlijke hoeveelheid bloemen kunnen geven, zowel voor de tuin als voor in een vaasje. Het sortiment Anemonen is zeer variabel; er zijn enkelbloemlge en dubbelbloeiende rassen. Deze zijn op kleur en soort verkrijgbaar, maar meestal worden ze in gemengde kleuren geleverd.

Een zeer bekend ras is Anemone coronaria „De Caen". Als het mengsel goed is, dan moet men er tenminste 45 procent rood in hebben, 30 procent blauw, 20 procent violet en 5 procent wit. Dit geldt zeker voor een kwekersmengsel; waarom zou de amateurtulnder het met minder doen? Men plant ze niet al te diep, 5 cm is diep genoeg. Daar de knolletjes een niet al te koude winter goed overleven, kan men ze laten staan en ze zullen dan in een volgend jaar weer opkomen en dan vroeger bloeien. De laat geplante anemonen zullen uiteraard pas in de nazomer bloeien, maar in het najaar geplante of overgebleven knollen bloeien reeds in het vroege voorjaar.

Ook de Ranonkel, die nauw verwant is aan het voorgaande gewas, kan zowel in het najaar als in het voorjaar worden geplant. De Ranonkel ook zeer ondiep planten, mogelijk nog ondieper dan de anemonen. Vele prachtige kleuren kan men vinden in dit gewas, dat helaas wat minder bekendheid geniet. Het is echter de aanplant dubbel en dwars waard en echt iets voor de liefhebbers. In de winter is een lichte bedekking wel gewenst om vorstschade te voorkomen, maar is nu te enenmale, overbodig. De bloeitijd valt - al naar gelang de planttijd - van juni-juli. De grond moet wat vochtig zijn voor een goede groei en verder is de volle zon alleen maar goed voor de Ranonkels.

Dan nog een bolgewas, dat als snijbloem bij velen bekend zal zijn onder de naam „Zuidewindlelie". Ook deze kan men nu nog planten en in de nazomer kan men hiervan volop bloemen snijden; een zeer dankbare en langdurende snijbloem waarvan men op de vaas zeker wel drie weken plezier zal hebben als men ze enigszins onrijp snijdt. Bovendien geven de bolletjes per stuk diverse bloemstengels. Drie of vier per bol en meer is geen uitzondering. Deze bollen zijn niet winteilhard en dienen dus in het najaar te worden gerooid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Knollen planten in het voorjaar ?

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken