Bekijk het origineel

Voor oplichting ABN drie jaar geëist

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voor oplichting ABN drie jaar geëist

Ruim vijf miljoen verdwenen

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — Drie jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest heeft de officier van justitie bij de Rechtbank te Amsterdam vrijdag geëist tegen de 32-jarige bankemployé Ronald K. uit Huizen voor een poging de Algemene Bank Nederland opte lichten voor ruim vijf miljoen gulden.

K. stond samen met zes medeverdachten terecht voor valsheid in geschrifte, poging tot oplichting, verduistering en uitlokkinig tot het medeplegen van deze misdrijven. Tegen de 45-jarige ondernemer Julius C. uit Amersfoort eiste de officier van justitie, mr. J. H. C. Pieterse, twee jaar en zes maanden, en tegen de 25-jarige bankemployé Christiaan C. K. uit Amsterdam, de 44-jarige directeur Floris de E. uit Amsterdam, de 30-jarige boekhouder Bernard J. en de 32-jarige controleur Robert C. ieder 12 maanden waarvan drie voorwaardelijk. De 27-jarige onderaannemer Jacob M. uit Hoorn hoorde voor „de geringste rol in het geheel" zeven maanden waarvan drie voorwaardelijk tegen zich eisen.

Mr. Pieterse zei Ronald K. te bescho^^Yen als de hoofdfiguur ,.in de, miljoenènzaak. „Hij" pi-pljeètt^ hét 'té' doeh' 'voorkomen alsof 'fiii met chaHT. tage en bedreiging hiertoe is gedwongen door Julius C. en dat het mislukken van de onderneming te danken is geweest aan een fout die hij opzettelijk gemaakt zou hebben. Ik heb integendeel de indruk dat hij de anderen min of meer heeft kunnen chanteren".

OPLETTENDHEID

Een directeur van de ABN te AmSterdam verklaarde voor de rechtbank, dat het alleen aan de bijzondere oplettendheid van de ontdekker was te danken, dat de betaling niet was doorgegaan. Dagelijks moet deze man 800 a 900 buitenlandse betalingsopdrachten in nog geen vier uur tijds uitvoeren. „Wij zijn door het oog van de naald gekropen".

Met de vijf miljoen gulden hadden de verdachten een bungalowpark op de Canarische Eilanden willen opzetten. Julius C. was al bezig geweest met het reserveren van grond. „Die droom is voorbij", zo zei mr. Pieterse. „In plaats van de koelte van de bladeren van palmbomen zullen zij die van de dichtvallende celdeur voelen". De officier van justitie noemde de zaak een „schoolvoorbeeld van witteboorden-criminaliteit", „Alle betrokkenen hebben zich laten leiden door 'een opvallende gelddoïst. Ieder.droomde ervan rijk te worden met een slag.' Niet dat zij kommervol leefden, zij konden heel goed in hun bestaan voorzien".

VERTROUWEN

Een tweede bezwarende omstandigheid vond mr. Pieterse in het feit dat „deze administratieve misdrijven gepleegd zijn door zakenlieden, bankemployés en ondernemers. Zij hebben papieren vervalst waarop een bank moet kunnen vertrouwen."

Ronald K. betoogde voor de rechtbank, dat hij de fout met het formulier opzettelijk heeft gemaakt. Hij voelde zich door C. gechanteerd en wilde voorkomen dat die „er met de vijf miljoen vandoor zou gaan". Volgens de politie is van bedreiging en chantage niets gebleken. „Tijdens de confrontaties de verhoren behandelden zij elkaar als goede vrienden", aldus een rechercheur. De rechtbank zal 2 mei uitspraak doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Voor oplichting ABN drie jaar geëist

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken