Bekijk het origineel

Verder stijgende omzet bij Gist-Brocades

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verder stijgende omzet bij Gist-Brocades

2 minuten leestijd

DELFT — De eerste maanden van 1975 hebben bij Gist-Brocades NV opnieuw een stijging van de omzet laten zien. Gezien de economische situatie van ons land en de teruggang in de internationale conjunctuur, vooral tegen de achtergrond van kostenstijgingen en de onzekere situatie op de wisselmarkten, moet het bestuur zich ten aanzien van de winstontwikkeling voorzichtig opstellen.

Op langere termijn dienen zich veel belovende ontwikkelingen aan. De voorgenomen investeringen in 1975 zullen op praktisch hetzelfde peil liggen als in 1974 (ƒ 67,6 mln). De belangrijkste posten hebben betrekking op het bedrijvencomplex in Delft en uitgaven bij diverse dochters voor de milieubescherming.
Gist-Brocades boekte vorig jaar een concernwinst na accijns van ƒ 750,6 mln., een verbetering ten opzichte van 1973 met ƒ 120 mln. of 19 pct. Deze omzetstijging is ruim voldoende geweest om de voortgezette stijging van de kosten te compenseren.

NETTOWINST
Uiteindelijk resteerde een nettowinst van ƒ 26,4 mln. tegen ƒ 23.3 mln. in het voorgaande jaar. De door de waardestijging van de voorraden ontstane winst van ƒ 3,5 mln. is niet in het resultaat opgenomen. Eerder stelde het concern al voor, over 1974 een dividend uit te keren van 23 pct. in contanten of naar keuze 4 pct. in Agio-aandelen. Over 1973 werd 18,4 pct. uitgekeerd (het volgens de Machtigingswet toegestane maximum), waarvan desgewenst 2 pct. in Agio-aandelen kon worden opgenomen.
De resultaten van de buitenlandse dochters worden in het algemeen nadelig beïnvloed door de voortdurende valuta-onrust. Door de bedrijven in Delft en Meppel wordt meer dan 70 pct. van de produktie geëxporteerd. In verband hiermee is de koersontwikkeling van de gulden ten opzichte van de buitenlandse valuta's van groot belang.

VASTSTELLING
Het Gist-Brocades-bestuur stelt vast, dat door het aardgas onze betalingsbalans nog steeds positief is, ondanks de ongunstige kostenontwikkeling bij de exporterende industrie en terwijl de winstgroei over het algemeen achterblijft bij de inflatie. De gulden wordt steeds harder, wat de export belemmert. De grote winsten uit het aardgas vloeien steeds meer aan de overheid toe. Het is dan ook dringend nodig, dat de extra inkomsten in stijgende mate worden gebruikt om de lasten van het bedrijfsleven (dat onder meer hogere energiekosten en milieu-investeringen moet betalen) te verlichten. Met name geldt dit voor de exporterende industrie, aldus Gist-Brocades.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Verder stijgende omzet bij Gist-Brocades

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken