Bekijk het origineel

Minister Van Agt: Geen kabinetscrisis waard

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minister Van Agt: Geen kabinetscrisis waard

GLASTRA VAN LOON MOET WEG!

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister van Agt (Justitie) houdt voet bij stuk: Staatssecretaris Glastra van Loon (D'66) moet weg. Een poging van D'66-fractieleider Terlouw om de breuk te lijmen is gisteravond mislukt. De bemiddeling van D'66-minister Gruijters (volkshuisvesting) was al eerder op niets uitgelopen. Minister-president Den Uyl, die vandaag uit Suriname terugkeerde, zal nu proberen het conflict tussen minister Van Agt en zijn onderminister te sussen.

In politiek Den Haag houdt men het nog altijd voor „nagenoeg onmogelijk" dat de meningsverschillen op justitie ontaarden in een kabinetscrisis. Zowel confessionelen als progressieven willen dat voorkomen. Ook minister Van Agt vindt het „absurd" als zijn ruzie met Glastra van Loon de val van het kabinet-Den Uyl zou inluiden.

Dit neemt niet weg dat het „justitie-conflict" kan uitlopen op een complete politieke rel, omdat alle bewindslieden van D'66 (minister Gruijters en de staatssecretarissen Brinkhorst en De Goede) zich achter Glastra van Loon hebben gesteld.

Ook de PvdA heeft de zijde van de onderminister gekozen. PvdA-fractieleider Van Thijn deed gisteren een scherpe aanval op minister Van Agt; hij verweet de minister niet te hebben gewacht op de terugkeer van premier Den Uyl, toen hij zijn staatssecretaris op zijn nummer wilde zetten.

Het is vorige week — tijdens het verblijf van minister Van Agt in Roemenië — allemaal begonnen. In een interview uitte staatssecretaris Glastra van Loon toen ongezouten kritiek op een van de topambtenaren van het ministerie van justitie, secretaris-generaal Mulder. Een boze minister Van Agt vond dat de staatssecretaris te ver was gegaan en eiste zijn aftreden.

Minister Van Agt is niet tevreden met de verontschuldigingen, die zijn staatssecretaris gistermorgen aan mr. Mulder heeft aangeboden, zo heeft hij D'66-leider Terlouw gisteravond duidelijk gemaakt. In Amsterdam zei Glastra van Loon gisteren in een VU-bijeenkomst: „De zakelijke inhoud van wat ik heb gezegd houd ik staande. Ik betreur echter dat het naar buiten is overgekomen alsof ik kritiek wilde uitoefenen op bepaalde personen". De staatssecretaris betreurde openlijk dat hij zo'n „gebrek aan tact" aan de dag had gelegd. D'66-fractievoorzitter Terlouw begrijpt niet — zo zei hij na afloop van het gesprek met minister Van Agt — dat de problemen na de excuses van Glastra niet van de baan zijn. De staatssecretaris heeft toegegeven dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld. Waar het eigenlijk om gaat zijn de grote moeilijkheden bij het gevangeniswezen — maar daar wordt niet meer over gepraat, zei hij.

De progressieven willen de kwestie Glastra van Loon in het kabinetsberaad van morgen aan de orde stellen. KVP en ARP gaan daar mee akkoord, maar wel vinden zij dat de uiteindelijke beslissing over het al dan niet aanblijven van de staatssecretaris helemaal bij minister Van Agt moet liggen. Premier De Uyl heeft —uit Suriname — al laten weten dit niet te zullen „pikken". Minister Van Agt was vanmorgen niet in de Tweede kamer om tijdens het vragenuurtje de kwestie-Glastra van Loon uiteen te zetten. „De regering is niet in staat de vragen te beantwoorden", zo liet de minister gisteren weten.

De oppositie heeft inmiddels deze „justitie-rel" torenhoog opgeblazen. Niet alleen de CHU, maar ook de VVD heeft het aftreden van de onderminister van justitie geëist. Het VVD-kamerlid Geurtsen — voorzitter van de Justitiecommissie uit de Tweede kamer — vindt dat Glastra van Loon het beste zo snel mogelijk het bijltje er bij kan neerleggen „voordat bekwame topambtenaren in een door hem onwerkbaar gemaakte situatie aanleiding vinden de samenwerking te verbreken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Minister Van Agt: Geen kabinetscrisis waard

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 mei 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken