Bekijk het origineel

Onthulling standbeeld hoogtepunt herdenking Albert Schweitzer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onthulling standbeeld hoogtepunt herdenking Albert Schweitzer

DRIETAL EVENEMENTEN IN DEVENTER

3 minuten leestijd

DEVENTER — De onthulling van het standbeeld van Albert Schweitzer op het pleintje voor het „Nederlands Albert Schweitzer-centrum" aan de Brink in Deventer, was woensdag het hoogtepunt van de nationale Albert Schweitzer herdenking, die zich ook voor het overige geheel in Deventer afspeelde. De onthulling werd verricht door de Zwitserse arts Christiane Eckert, een van de vier kleinkinderen van Albert Schweitzer.

In de gehele wereld wordt dit jaar Albert Schweitzer herdacht in verband met diens honderdste geboortejaar. Om deze herdenking in ons land extra luister bij te zetten, heeft het „Nederlands Albert Schweitzer Fonds" aan de Amstelveense beeldhouwer Pieter de Monchy opdracht gegeven een beeld van Schweitzer te maken, dat woensdag is onthuld.

Ds. D. A. Werner uit Wassenaar, voorzitter van het fonds, verklaarde na de onthulling waarom het beeld in Deventer staat: In 1930 werd namelijk in Deventer dit fonds gesticht, nadat Schweitzer zelf op het orgel van de Grote kerk in deze plaats een concert had gegeven, om geld in te zamelen voor zijn medisch werk in tropisch Afrika. De bekende oerwoudarts is later nog verscheidene malen in Deventer geweest. Ook het „Nederlands Albert Schweitzer Centrum", aanvankelijk in Dordrecht, is sedert ruim een jaar in Deventer gevestigd. Behalve de onthulling van het standbeeld omvat de nationale herdenking nog een drietal evenementen: de officiële introductie van de Albert Schweitzer herdenkingspostzegel, een herdenkingsdienst in de Grote kerk en 's avonds een pianoconcert in het „Albert Schweitzer Centrum" door Christiane Eckert.

Bij de introductie van de Schweitzerpostzegel kregen Cristiane Eckert en de heer H. E. Robles elk een passepartout met een vel zegels, voorzien van een opdracht van de directeur-generaal van de PTT. De heer Robles is beheerder van het Schweitzer Centrum en tevens voorzitter van het Comité Schweitzerherdenking 1975. De zegels werden aangeboden door de heer H. de Jonge, hoofddirecteur post van de PTT.

De postzegel is ontworpen door de Dordrechtse grafisch ontwerper Walter Nikkels. De zegel ter waarde van vijftig cent is uitgebracht samen met een herdenkingszegel ter waarde van 35 cent van de Stoomvaart Maatschappij Zeeland, die dit jaar een eeuw bestaat en waarmee de PTT al een jaar na de oprichting een postovereenkomst afsloot, voor vervoer van post naar en van Engeland.

Van nu af is drie weken lang in het Schweitzer Centrum een expositie te zien van Schweitzerpostzegels, ingericht door het Nederlands postmuseum van de PTT. Daar zijn ook voorstudies van ontwerper Walter Nikkels bij.

Tijdens de herdenkingsdienst in de Grote kerk belichtte prof. dr. C. W. Mönnich uit Amsterdam de figuur van Schweitzer en dir. J. M. van Veen uit Apeldoorn bood het eerste exemplaar aan van zijn nieuwe, populair geschreven boek over Schweitzer. Het boek werd overhandigd aan de heer Robles.

Christiane Eckert zal vanavond in het Schweitzer Centrum werken spelen van Bach, de lievelingscomponist van haar grootvader, die enkele studies over deze componist heeft gepubliceerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1975

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

Onthulling standbeeld hoogtepunt herdenking Albert Schweitzer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1975

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken