Bekijk het origineel

Record-graanoogst verwacht in VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Record-graanoogst verwacht in VS

GROTERE VERKOPEN AAN RUSSEN

3 minuten leestijd

WASHINGTOIN — De Verenig, de Staten hopen dit jaar recordoogsten binnen te halen van de belangrijkste graansoorten, maïs en tarwe, zo blijkt uit de eerste op feitelijke gegevens gebaseerde ramingen die het Amerikaanse ministerie van. Landbouw heeft bekendgemaakt. Volgens de schattingen zal de tarweoogst 22 pet. en de maïsoogst zelfs dertig pet. groter zijn dan vorig jaar toen het weer de oogst schade berokkende. Het overschot aan graan zal daardoor waarschijnlijk flink toenemen, tenzij de export aanzienlijk groter wordt dan tot nu toe voor het komende jaar is geraamd.

De produktie van mais, het belangrijkste voedergraan, zal dit jaar 6,05 miljard bushel (153,6 miljoen ton) bedragen vergeleken met een oogst vorig jaar van slechts 4,65 miljard bushel (118,1 miljoen ton). Het ministerie raamt de tarweproduktie op 2,19 miljard bushei (59,5 miljoen ton), aanzienlijk meer dan de 1,79 miljard bushel (48,8 miljoen ton) van vorig jaar en zelfs iets meer dan waarop werd gehoopt.

Op basis van deze raming zal de maïsoogst de door deskundigen van het ministerie van landbouw geraamde behoefte in de Verenigde Staten en daarbuiten met ten minste 150 miljoen bushei overtreffen.

Volgens de directeur van de afdeling statistiek van het ministerie van landbouw, Don Paarlberg, wijzen deze cijfers op een overvloedig aanbod van brood- en voedergranen, waardoor de prijzen echter iets lager zullen zijn. Hij was van mening dat de Sowjet-Unie nog meer graan van de Verenigde Staten zal kopen, maar uit het rapport van vorige week over exportverkopen bleek niets van dergelijke transacties.

RUSLAND

staatssecretaris Richard Bell van het ministerie van landbouw zei dat de recordtarwe- en maïsoogsten aanzienlijk grotere verkopen aan de Sowjet-Unie mogelijk maken dan eerder was geraamd zonder dat de dekking van de behoefte in eigen land en daarbuiten in gevaar komt. Volgens hem kan de Sowjet-Unie rustig twaalf tot veertien miljoen ton Amerikaanse voedergranen en tarwe kopen in het komende jaar zonder dat men bang hoeft te zijn dat het aanbod in eigen land en daarbuiten te krap zal worden. Het land kan volgens Bell meer kopen omdat de vooruitzichten voor verkoop aan de EEG minder gunstig zijn dan werd gehoopt. 
De EEG beschikt zelf over genoeg tarwe, terwijl men een flinke maïsoogst verwacht binnen te halen. Ook bevestigde Bell dat verscheidene Amerikaanse exporteurs het ministerie ervan op de hoogte hebben gesteld dat zij besprekingen voeren over de verkoop van graan aan de Sowjet-Unie en ten minste één onderneming meldde dat zij echt onderhandelt over verkoop. Het ministerie beschikt echter niet. over bewijzen dat er reeds zaken met de Russen zijn gedaan, hoewel er vijf tot tien miljoen ton Amerikaanse voedergranen en tarwe aan de Sowjet-Unie kan worden verkocht. Anderen op het ministerie van landbouw zeiden dat er wellicht meer aan de Sowjet-Unie zal worden verkocht als de vooruitzichten voor de Russische oogst verder verslechteren, wat als het huidige weertype aanhoudt inderdaad kan gebeuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juli 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Record-graanoogst verwacht in VS

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juli 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken