Bekijk het origineel

Kort geding wegens beschadigde huizen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kort geding wegens beschadigde huizen

5 minuten leestijd

Een groot gezin is in Den Haag op straat gezet om plaats te maken voor hasjiesh-rokende en weggelopen minderjarige jongeren. Zo ongeveer zou men de situatie kunnen typeren. Hoe de zaak precies moet worden bekeken, weten we op 19 augustus a.s. Dan zal voor de Haagse rechter een kort geding dienen, tegen de gemeente Den Haag en de Stichting Huisvesting voor Jongeren.

Enige tijd geleden kocht de Leidenaar Adriaan van der Pouw Kraan ten behoeve van zijn groot gezin aan de Haagse Plette rijstraat 23 en 25 twee zelfstandige boven elkaar gelegen één-etagewoningen. Hij was bezig met de verbouwing, toen hij op 22 november vorig jaar een brief kreeg dat deze twee woningen moesten worden ontruimd. 
De gemeentelijke commissie vordering woonruimte vond dat de Stichting Huisvesting voor Jongeren over de woningen moest kunnen beschikken. De gemeente Den Haag liet daarop allerlei bouwmaterialen en vloerbedekkingen uit de tweede woning weghalen, volgens Van der Pouw Kraan met „structureel geweld" want goedschiks ging het niet. De gemeentelijke reinigingsdienst had er een hele klus aan.

Stickie

Vanaf 22 november 1974 zaten dus jongeren in de twee panden. In het bevolkingsregister staat evenwel niemand als bewoner ingeschreven, op ongeregelde tijden strijken allerlei soorten jongeren hier neer om een stickie op te steken, de liefde te bedrijven of wat daarvoor doorgaat. Sinds november vorig jaar ontvangt Van der Pouw Kraan — hoewel op (voorlopig) koopcontract eigenaar — geen huur, zijn grote opknapbeurt heeft hij moeten staken en elementaire voorzieningen als water, elektriciteit, sanitair en huisraad dat enigszins acceptabel is, ontbreekt geheel. Kortom, zoals ook de foto's illustreren, het is er een bende. 
De jongeren die in de panden rondzwerven, komen daar via de Stichting Huisvesting voor jongeren. Mr. L. van Heijningen uit Den Haag die namens Van der Pouw Kraan het geding heeft aangespannen, verwijt de stichting Huisvesting voor Jongeren dat er jongeren in de twee panden bivakkeren die geen inwoners van Den Haag zijn, zelfs uit het buitenland komen en zo jong zijn dat zij net zo goed bij hun ouders of voogden huisvesting kunnen krijgen; maar daar zijn ze weggelopen, dus bij hun wettelijke verzorgers willen ze niet meer komen. De stichting Huisvesting voor Jongeren belast zich dan in Den Haag met de zorg voor een onderkomen. Hulp aan weggelopen kinderen!

Weggelopen

Niet zo verwonderlijk want deze stichting is gehuisvest op het adres van een andere stichting die dit jaar nogal bekendheid heeft gekregen, de „Beheersstichting Sosjale Joenit EM". Nog niet zo lang geleden heeft een organisatie van verontruste ouders (SAVO) tegen deze Sosjale Joenit een aantal processen aangespannen omdat deze Sosjale Joenit een weggelopen minderjarig kind voor haar ouders verborgen hield op onderduikadressen. Intussen loopt deze zaak nog steeds en is het kind nog niet terug bij de ouders, daar bet kind „bijtijds" in handen is gesteld van de kinderrechter,

Zonder nadere bewijsvoering kan niet gezegd worden dat de twee panden van Van der Pouw Kraan dergelijke onderduikadressen zijn geweest. Wel heeft mr. Van Heijningen geconstateerd dat de twee panden in verregaande staat van vervuiling en verwaarlozing verkeren. Het enige meubilair wordt bijkans gevormd door wat matrassen, die zonder lakens of dekens op de grond liggen. Er wordt niets schoongehouden, de ramen zijn stuk, hier en daar hangen lakens en dekens voor de ramen, de toiletten werken niet, enz.

Deze toestand wordt begrijpelijk als men mr. Van Heijningen hoort vertellen dat jongeren die hier „verblijven" geregelde bezoekers zijn van „Het Paard van Troje" in Den Haag, een trefcentrum van drugsrokende jongelui. Trouwens, enkele bestuursleden van „Het Paard van Troje" zijn ook bestuurslid van de „Sosjale Joenit" op welk adres weer de stichting Huisvesting voor (weggelopen, red.) jongeren verblijft. Van Heijningen: het grijpt allemaal prachtig in elkaar.

Op grond van dit alles eist Van Heijningen dan ook in een kort geding dat het oneigenlijk woninggebruik ophoudt en dat de twee woningen worden ontruimd.

Op 't spel

Het vonnis in kort geding kan verstrekkende invloed hebben. Het bestaan van de stichting Huisvesting voor Jongeren (waarin vertegenwoordigd: De Sosjale Joenit, de stichting werkgemeenschap Experimentele Maatschappij, de stichting Release en „Het Paard van Troje") staat op het spel. De stichting Huisvesting zegt namelijk in de statuten dat men beoogt „tegen betaalbare huurprijzen redelijke woonruimte beschikbaar wil stellen aan hen voor wie verkrijging van zodanige behuizing in ernstige mate wordt bemoeilijkt door hun uiterlijk, hun leefwijze of soortgelijke omstandigheden".

Meest dus langharigen, drugrokers, vrije liefdebedrijvers, lijkt het. Via deze stichting krijgen ze „passend onderdak", overigens in dit geval op kosten van een gewone particuliere huiseigenaar die maar moet zien dat de beschadigingen aan zijn eigendommen op een of andere wijze worden betaald, afgezien nog van de niet betaalde huur. Daarbij komt dat het gemeentelijke overheidsgezag wordt gebruikt om woonruimte te verdelen, desnoods woonruimte met behulp van de sterke arm te ontruimen voor in dit geval jongeren die er, bekijk de foto's maar. een bende van maken.
De rechter zal 19 augustus beslissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kort geding wegens beschadigde huizen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken