Bekijk het origineel

VORSTER EN KAOENDA OP CONFERENTIE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VORSTER EN KAOENDA OP CONFERENTIE

Toekomst van Rhodesië

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — Premier John Vorster van Zuid-Afrika en president Kenneth Kaoenda van Zambia ontmoeten elkaar maandag bij de opening van de constitutionele conferentie over de toekomst van Rhodesië.

Naar officieel in Johannesburg werd bekendgemaakt, zullen zij bijeenkomen voor „een openhartig en vruchtbaar gesprek over de zaken van Zuidelijk Afrika". Er waren al enige dagen speculaties geweest dat de Zuidafrikaanse eerste-minister naar de constitutionele conferentie zou komen om zijn invloed aan te wenden om een mislukking te voorkomen van de onderhandelingen tussen het blanke minderheidsbewind onder premier lan Smith en de zwarte meerderheid die vertegenwoordigd wordt door de overkoepelende Afrikaanse Nationale Raad (ANC).

ACHTER DE SCHERMEN

Vorster en Kaoenda hebben de laatste maanden achter de schermen geijverd voor een vreedzame regeling In Rhodesië. President Kaoenda verklaarde in dit verband, toen hij in Livingstone aankwam, dat de Zuidafrikaanse premier „een belangrijke rol op dit bijzonder gebied (een ontspanning in Zuidelijk Afrika) heeft gespeeld". Hij zei zich te verheugen op de ontmoeting met Vorster.

SMITH

Premier lan Smith van Rhodesië heeft zaterdag verklaard, dat hij nimmer de macht zal overdragen aan welke zwarte meerderheidsregering dan ook.

In een rede bij Bulawayo zei de Rhodesische premier, dat hij een ding zeer nadrukkelijk wilde onderstrepen: „Wij hebben in Rhodesië nooit een beleid gehad om ons land over te dragen aan enige zwarte meerderheidsregering en voorzover het mij betreft zullen wij een dergelijk beleid ook nimmer hebben".

Smith zei verder, dat als de besprekingen van maandag met de Afrikaanse Nationale Raad (ANC) zouden mislukken, Rhodesië zijn nieuwe koers zou inslaan. (Volgens waarnemers is dit een kennelijke zinspeling op de plannen van Smith, de antiguerrilla-actie in Rhodesië op te voeren en tegelijkertijd te streven naar een regeling met Afrikanen buiten de ANC.
De conferentie, die wordt gehouden in een trein op de brug die Rhodesië met Zambia verbindt, is om tien uur begonnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VORSTER EN KAOENDA OP CONFERENTIE

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 augustus 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken