Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

RD-Receptenhoek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

RD-Receptenhoek

5 minuten leestijd

• HAMBURGER AMERICAINE

1 rode en 1 groene in snippers gesneden paprika, 250 g champignons, 2 In partjes gesneden tomaten, 400 g gemalen rundvlees, 1 zeer fijn gehakt uitje, peper, zout, olijfolie, 100 g in blokjes gesneden rookspek, klontje boter.

Het gehakte of zeer fijn gemalen vlees met peper, zout en fijngehakt uitje vermengen. Het vlees in 4 porties verdelen, er balletjes van maken en deze plat drukken. Wart olijfolie of een klontje margarine verhitten en hierin de doorregen blokjes rookspek bakken. De paprikasnippers toevoegen, de gewassen en zo nodig in stukjes gesneden champignons en partjes tomaten. Het mengsel onder af en toe omscheppen verwarmen gedurende enkele minuten. Met peper en zout op smaak brengen. 
De hamburgers met wat olie bestrijken en ze onder de grill aan beide zijden mooi bruin bakken. Tevens enkele plakjes rookspek meegrillen. 
De hamburger op een schotel rangschikken en ze met het paprika-champignons-tomaat mengsel bedekken. Garneren met de gegrilde plakjes rookspek.

 PIKANTE KARBONADES

3 varkenskarbonades, zout, peper, 1/2 theelepeltje gemberpoeder, bloem, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, theelepel Worcestershiresauce, enkele 
theelepels chilisaus, 2 eetlepels azijn, 1/2 eetlepel bruine suiker, boter of margarine.

Maak een mengsel van peper, zout, gemberpoeder en bloem en haal de karbonades erdoor. Bak ze snel aan weerskanten bruin in hete boter (als u vrij vette schouderkarbonades hebt, snijdt u wat van het vet af en vervangt een gedeelte van de boter door dit kleingesneden vet). Neem ze uit de pan en fruit in de achtergebleven boter de Ideingesintpperde ui en knoflook. Leig de karbonadeis er weer bij. Maak een mengsel van azijn, suiker en de twee pikante sauzen, voeg er een scheut heet water bij en giet dit in de pan en laat de karbonades zo zachtjes gaar stoven. Dien ze op met rijst of aardappelpuree en bijvoorbeeld witte boontjes en sla. 

• LAMSVLEES KASSEROL.

600 gr lamsvlees in blokjes, 2 middelgrote uien, 2 eetlepels bakolie, 2 eetlepels meel, 2 theelepels zout, 1/4 theelepel peper, 1 dl bouillon (koud), blaadje laurier.

Voor het deeg: 5 eetlepels meel, 1 theelepel bakpoeder, 1/2 theelepel zout, 1 theelepel thijm, 4 eetlepels boter of margarine, wat melk.

Braad het vlees bruin in de olie. Voeg de uien erbij en bak ze glazig. Schep vlees en uien uit de olie en doe dit in een behoorlijk grote vuurvaste schaal. Voeg aan de overgebleven olie twee eetlepels meel en laat die bruin worden; Giet er dan de koude bouillon bij, de peper, het zout en het laurierblaadje. Laat het gerecht op een zacht vuurtje (eventueel op een vlam/verdeler) twee uur stoven. Zeef dan voor helt deeg de 5 eetlepels meel, voeg hieraan het bakpoeder, het zout en wat thijm toe. 
Snipper de boter en wrijf deze zorgvuldig door het meel. Giet hier al knedend wat melk bij totdat u een glad deeg hebt. Neem de schaal van het vuur. Schep met een lepel telkens wat van het deeg en leg deze hoopjes bovenop het vleesgerecht. Zet de schotel dan 20 minuten in de oven totdat het deeg gaar is. Boontjes of sla en aardappelen vormen een goede combinatie met dit gerecht. 

• SPAGHETTI SOUFFLé

1/2 liter melk, 1 liter bouillon, 100 gram bloem, 100 gram boter of margarine, 6 eieren, 250 g geraspte pittige haas, 8 sjalotjes of 8 zilveruitjes en bieslook.
 Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op het pakje. Maak intussen een blanke roux door eerst de boter te smelten, dan de gezeefde bloem erdoor te roeren tot een glad papje is verkregen en dan bij scheutjes half moel, half bouillon toe te voegen. 
Blijf steeds roeren met de garde tot het papje volkomen glad is en voeg dan nieuw vocht toe. Roer door deze saus de geraspte kaas, de eierdooiers en de gehakte sjalotten of zilveruitjes plus bieslook. Voeg de uitgelekte spaghetti toe en schep er tenslotte het zeer stijfgeslagen wit van de eieren door. 
Breng het mengsel over in een vuurvaste schotel en zet gedurende ca. 25 minuten in een middelmatig warme oven. Maak intussen een fijne gemengde sla met tomaat en paprikareepjes, komkommer of wat u aan verse sla-ingrediënten kunt krijgen en serveer de soufflé direct uit de oven, met de sla apart erbij. 

• SPAGHETTI MET LAMSRAGOUT EN APPEL

500 gram spaghetti, 500 gram lamslappen, cocosolie of olijfolie, 3 eetlepels bloem, zout, 1/2 theelepel nootmuskaat, 1/2 theelepel kaneelpoeder, 1 flinke ui, theelepel kerrie, 1/2 liter bouillon, 5 eetlepels geraspte cocos, of een blikje cocosmelk, 1 deciliter room, maïzena, pond appels.

Snijd het lamsvlees in dobbelstenen en wentel deze door de bloem die is vermengd met wat zout, de nootmuskaat en de kaneel. Braad ze aan alle kanten goed bruin in cocosolie of olijfolie. Voeg de fijngehakte ui toe, laat deze even meefruiten en roer er dan de kerrie door. 
Blus af met 1/2 liter bouillon en strooi er de geraspte cocos in of giet het blikje cocosmelk erbij. Laat alles samen in gesloten pan ongeveer 1 uur zachtjes stoven. 
Roer er vijf minuten voor het opdienen de fijn gesneden appels door en maak de ragout af met de room. Dien er apart een dampende schaal spaghetti bij op, die is bereid volgens de aanwijzingen op het pakje en bij voorbeeld een slaatje van fijn geschaafde rauwe witte kool, fijn gesneden rauwe ui, een handje gewelde rozijnen en stukjes sinaasappel, in een kruidenmarinade.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 november 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

RD-Receptenhoek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 november 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken