Bekijk het origineel

Premier Tsjoe en Lai overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Premier Tsjoe en Lai overleden

Architect van Chinees-Amerikaanse relaties

3 minuten leestijd

TOKIO — Tsje-en Lai, premier van de volksrepubliek China sinds de oprichting van deze staat in 1949 en de stuwende kracht achter de ontspanningspolitiek met de Verenigde Staten, is donderdag na een langdurig ziekbed overleden.

Een uiterst begaafde, bekwame en veelzijdige diplomaat, die tot op het laatst een sleutelrol in het politieke leven van land heeft vervuld, aldus minister mr. Van der Stoel donderdagavond na het bekend worden van het overlijden van de Chinese premier Tsjoe en-Lal.

In zijn eerste reactie op de berichten herinnerde minister Van' der Stoel aan het feit dat het bijna óp de kop af een jaar geleden was, dat hij premier Tsjoe en-Lai ontmoette tijdens zijn officieel bezoek aan de Chinese Volksrepubliek. De minister was toen onder de indruk van zijn persoonlijkheid.

Hij werd tijdens zijn bezoek aan Peking onverwachts naar een ziekenhuis gebracht waarin de Chinese premier verbleef. Het bleek meer dan een beleefdheidsbezoek, want ,.meer dan een half uur" werd er over internationale politiek gesproken. Meer bijzonderheden zijn er nooit over het gesprek bekendgemaakt.

OPVOLGER

De chinese vice-premier Teng Hsiao-Ping. die vorige maand als gastheer optrad van president Ford tijdens diens bezoek aan Peking, wordt in het Westen algemeen beschouwd als de opvolger van de donderdag overleden premier Tsjoe en-Lai.

Teng, van wie wordt aangenomen dat hij aanhanger is van Tsjoe's gematigde koers, is voorstander van het onderhouden van goede betrekkingen met de Verenigde Staten. Tijdens Ford's bezoek maakte hij echter duidelijk bepaald niet enthousiast te zijn over de Amerikaans Russische ontspanningspolitiek. De thans 71-jarige Teng was een oude protégé van Tsjoe en-Lal.

De overleden premier, die 78 jaar werd, heeft sinds het voorjaar van 1974, toen hij door een hartaanval werd getroffen, lange tijd in het ziekenhuis doorgebracht. Zijn dood werd donderdag bekengedmaakt door het officiële Chinese persbureau Huslnhla.

Behalve partijvoorzitter Mao-TseToeng was Tsjoe de bekendste Chinese leider in het buitenland. Miljoenen Amerikanen zagen hem in februari 1972 live op de televisie, toen de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon zijn historische bezoek aan de Chinese Volksrepubliek bracht. Het was Tsjoe En-lai, die tijdens langdurige onderhandelingen met de huidige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Kissinger de weg voor China effende voor verbetering van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.

Ex-president Nixon verklaarde dat er maar weinig mensen zijn die Tsjoe's invloed op de wereldgeschiedenis in de 20ste eeuw zullen evenaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 januari 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Premier Tsjoe en Lai overleden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 januari 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken