Vroeger spookte het op kasteel Staverden
Karakteristieke plaatsjes zijn er nog genoeg in Nederland. Daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland. Neem nou het landgoed Staverden, verscholen in de Uddelse bossen. Daar loopt het echt geen storm van de toeristen en maar goed ook, er zou een rustoord mee verloren gaan.
Het is de moeite waard het landgoed Staverden met het kasteel en het kapelletje eens te gaan bezoeken. Het kost misschien wat moeite het te vinden, omdat het ligt temidden van de bossen tussen Elspeet en Uddel. Maar wie het even vraagt in Uddel, zal zeker goed terecht komen.
Het landgoed Staverden is ongeveer 716 ha groot en strekt zich uit over een lengte van circa 7 km vanaf de Stakenbergweg(in Elspeet heet een weg dan ook niet voor niets de Stakenbergweg) tot aan het Uddelermeer. Door het landgoed heen slingert een „lieflijke beek", die daar de Staverdense beek heet, iets verderop de naam Leuvenumse beek meekrijgt en ten slotte als de Hierdense beek uitmondt in het IJsselmeer.
Allerlei dieren komen we in deze streek tegen. U moet niet verwonderd opkijken als een hert uw pas kruist of wanneer een wild zwijn zijn „vriendelijk" geluid laat horen. De buizerd, de specht en veel andere vogels zijn vaste gasten van het landgoed Staverden.
Vredig
Ja, dat ziet er allemaal heel vredig uit, maar toch heeft er zich in het verleden heel wat afgespeeld. Er werd zelfs gesproken van geesten die 's nachts In maanlicht op het kasteel zouden rondwaren. Wie het gelooft, wage zich niet in het donker op Staverden. Van wanneer dateren deze lugubere verhalen? Daarvoor moeten we even terugduiken in de geschiedenis van Staverden. We gaan zeven eeuwen teruggen denken aan Leonore van de Pauwenburcht. Deze Leonore was getrouwd met ridder Herman en samen beleefden zij enkele jaren van puur geluk op de Wildenborch bij Vorden In de Gelderse Achterhoek. Hun geluk werd echter spoedig verstoord. Onder aanvoering van Zweder Rodebaard, aan wie Leonore voorbedacht was te trouwen, werd ridder Herman vermoord en Leonore vluchtte over de Veluwe naar Staverden waar ze onderdak vond bij hertogin Eleonora van Gelre.
Leonore kon haar geliefde, zo gaat 't helaas onvolledige verhaal verder, niet vergeten en eiikele jaren later stierf ze van liefdesverdriet. Haar geest zou nadien nog „spoken" op het landgoed en er zijn nu nog vast mensen die zich liever niet 's avonds in de buurt van het kasteel wagen.
Wie minder bang is uitgevallen, doet er goed aan eens een kijkje tb gaan nemen op het prachtige sfeervolle landgoed. Bij de steen van Leonore die er nog altijd staat, kunnen we dan nog even terugdenken aan de legendarische gebeurtenis.
Wie Staverden bezoekt zal verwonderd staan over het aantal pauwen dat daar statig en fier rondstapt.
Waarom er pauwen gehouden worden? Omdat kort voor 1300 Staverden een hof was, en eigendom van de Gelderse graven. Graaf Reinald I beraamde in 1891 het plan om na keizerlijke goedkeuring een stad te gaan stichten op „Staverden op de Pelua".
Dit plan is mislukt en zoals voorheen bleef Staverden een hof, dat later door de hertogin van Gelre werd uitgeleend. In ruil daarvoor eiste zij dat er pauwen gehouden zouden worden op het landgoed. De pauweveren moesten bestemd blijven voor de graven die daarmee hun helm tooiden. Wie nu denkt dat Staverden een verlaten oord is geworden, heeft het mis. Het kasteel wordt constant bewoond. Sinds 1948 wordt het verhuurd aan de Ned. Scheepvaart Unie. 's Zomers gebruiken zij het als vakantieoord en 's winters worden er conferenties gehouden.
Pittoresk
Ook het kapelletje dat we op het landgoed tegenkomen, is nog intact. Elke zondag komt er een Hervormd predikant. Zij die bij de huwelijksvoltrekking wat sfeer zoeken, trouwen in het kapelletje op Staverden. Diverse dominees komen naar Staverden om jonge paren te trouwen. Er worden in het pittoreske kerkje heel wat huwelijken ingezegend. Steeds meer treedt sfeer, rust en natuur op de voorgrond bij de trouwdag. Daarom: ook voor verloofden de moeite waard het kapelletje van Staverden te bezichtigen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 januari 1976
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 januari 1976
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's