Bekijk het origineel

Christen-democraten in Spanje stellen eisen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Christen-democraten in Spanje stellen eisen

2 minuten leestijd

MADRIIT — De derae voltallige vergadering van Spaanse christen-democratische groeperingen is zaterdag in de Spaanse hoofdstad Madrid afgesloten. Het was de eerste maal dat de christen-democraten in het openbaar een congres hebben georganiseerd in Spanje.

In een na afloop van het congres uitgegeven communiqué eisen de deelnemers met name het herstel van de democratische vrijheden en een via algemeen kiesrecht verkozen grondwetgevende vergadering. Daarnaast Bovendien de christen-democraten amnestie voor alle politieke gevangenen, terugkeer van de ballingen, afschaffing van de anti-terrorismewet van afgelopen augustus en van de doodstraf, vrijheid van meningsuiting en recht van vereniging en vergadering.

Programma

Indien er met direkt en geheim aibemeen kiesrecht en met de deelneming van alle partijen verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering worden gehouden, zullen de christen-democraten met een verkiezingsprogramma komen, waarvan de belangrijkste punten ,,een federatieve staatsvorm", ,,de scheiding van de macht" en „de verheffing tot constitutionele normen van de individuele en sociale rechten van de mens" zijn.

Anderzijds verwijten de christen-democraten hunregering ,,haar koppigheid ten aanzien van de handhaving van de instellingen en de politieke structuur van een vervallen regime".

Vijf door de Europese Christen-Democratische Unie erkende groeperingen namen aan het congres deel: de Democratische Volksfederatie, Democratisch Links, de Baskischt Nationalistische Partij, de Democratisch Unie van Catalonië en de Democratische unie van provincie Valencia.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 februari 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Christen-democraten in Spanje stellen eisen

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 februari 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken