Libanese christenen kopen nieuwe wapens
Frankrijk wees interventie af
BEIROET — De leider der grootste Libanese christelijke militie, Gemayel, heeft maandag meegedeeld dat hij meer wapens aan het kopen is omdat een opnieuw uitbreken van de burgeroorlog in Libanon onvermijdelijk is ,,als de radicale Palestijnen en Libanezen niet worden gedwongen een toontje lager te zingen".
In een vraaggesprek met de Associated Press zei Hemayel maandag: „Nu en morgen en overmorgen en zo lang als het nodig is om onszelf te verdedigen, zijn wij verplicht ons wapens aan te schaffen.' Hij prees de Syrische pogingen tussenbeide te komen in het conflict dat 10 maanden duurde maar zei dat het „nutteloos" was als de regering zelf niet genoeg kracht had het links met geweld onder de duim te houden.
Het vraaggesprek vond plaats in het ,,huis van de falange" dat dicht in de buurt staat van het ,,martelarenplein" waar hevig is gevochten in de afgelopen maanden. „Het is in de eerste plaats noodzakelijk dat de staat de macht herkrijgt over de veiligheid, en dan haar soevereiniteit terugpakt zolang er geen gezag is zou ik niet weten hoe dit land het moet overleven".
Zjoemblat
De invloedrijke linkse leider Kamal Zjoemblat heeft gezegd dat hij ook nieuwe wapens aan het invoeren was en dat er tegen de lente wel opnieuw gevechten zouden losbarsten.
,,Zjoemblat en degenen die achter hem staan hebben het land moreel vernietigd, en lichamelijk door zijn ruggegraat te breken. Daar hebben zij nu de kans voor. ,,Wij staan nu wellicht voor de zesde ronde van de strijd. Zij - onze tegenstanders - hebben gezien dat we het nog niet verloren hebben. Zij denken dat er nog niet genoeg is verwoest, dat er nog niet genoeg ellende is geweest. Het land staat nog overeind en zij trachten het nu omlaag te halen en te breken"
Sfeer
Aan het begin van een nieuwe week is het openbare leven in het door de burgeroolog zwaar getroffen Beiroet weer grotendeels op gang gekomen. Maandag ging de 11e dag in van het meest recente bestand. In het centrum van de stand ontstonden eindeloze verkeersopstoppingen toen duizenden mensen zich naar hun werk begaven. Voor velen was dit de eerste keer sinds november vorig jaar. Toch hing er in de stad nog een sfeer van angst en onzekerheid, en tegen de avond waren de meeste straten dan ook verlaten.
Interventie
Volgens het Beiroetse tijdschrift Al Dijar van maandag heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Chaddam gezegd dat Libanon de VS en Frankrijk had gevraagd militair in te grijpen in de burgeroorlog, maar dat deze twee landen dit hadden afgewezen. De Syrische minister zou niet hebben gezegd wie degenen waren die om het ingrijpen hadden gevraagd, maar wel had laten doorschemeren dat het Libanese christenen waren. De poging Frankrijk tot ingrijpen over te halen zou zijn verricht toen oud-minister van buitenlandse zaken De Murville in de herfst van verleden jaar Beiroet bezocht om er te trachten te bemiddelen. De Murville die toen doorreisde naar Syrië zou de Libanese leiders die om een Frans militair ingrijpen hadden gevraagd de raad hebben gegeven een oplossing te zoeken via vreedzame middelen, aldus zou Chaddam hebben gezegd tijdens een van zijn recente gesprekken in Beiroet
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 februari 1976
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 februari 1976
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's