Bekijk het origineel

Inflatietempo neemt geleidelijk af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inflatietempo neemt geleidelijk af

Prijzen afgelopen maand 0,5 procent gestegen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek dat maandelijks samenstelt op basis 1969 is 100, liep van 162,3 midden december tot op een stijging van 0,5 procent.

Van de goederen en diensten,, waarvoor het CBS geregeld prijsgegevens verzamelt, gaf 56 procent een stijgmgte zien met een invloed op het totaalindexcijfer van plus 1,3 procent.

Voor 35 procent van de goederen en diensten daalden de prijzen, voornamelijk in de sector kleding en schoeisel (als gevolg van de uitverkoop) alsmede voor groenten en fruit. De invloed van de dalingen op het totale indexcijfer bedroeg min 0,8 procent. De stijgingen en dalingen resulteerden per saldo in de stijging van het prijsindexcijfer met 0,5 procent. Voor de resterende 9 procent van de goederen en diensten bleef de situatie ongewijzigd.

De stijgingen traden onder meer op bij aardappelen, alcoholhoudende dranken, rundvlees, gas, elektriciteit, water, kappers, dagbladen, tabak, auto's en benzine.

Ook in de medische sector werden enkele stijgingen geregistreerd onder andere voor kraamverzorging. Op het moment dat de indexcijfers voor januari werden vastgesteld, waren echter nog niet alle nieuwe tarieven voor de medische sector bekend.

Overeenkomstig het ,,advies inzake loonindexering" van 17 maart 1972 van de Sociaal Economische Raad stelt het CBS ook een prijsindexcijfer samen op basis 1969 is 100 met een verlaagde weging voor medische verzorging en exclusief de invloed van wijzigingen in de indirecte belastingen en subsidies. Dit indexcijfer nam toe van 157,7 midden december tot 158,2 midden januari, ofwel met 0,3 procent.

De Federatie Nederlandse vakbeweging (NVV en NKV) zowel als het 163,1 midden januari. Dit komt neer CNV hebben dinsdag positief gereageerd op de stijging van het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie over de periode half december - half januari met ,,maar" 0,5 procent. De FNV „ziet geen aanleiding tot bijzondere verontrusting" en het CNV liet weten, dat de 0,5 procent „erg meevalt".

De algemene conclusie van de FNV is dat dit prijsindexcijfer een voortzetting is van de lichte daling die eind '75 te zien was. Een forsere daling zal echter nodig zijn, om in 1976 binnen de beoogde gemiddelde prijsstijging van omstreeks acht procent te blijven, zo zegt de FNV.

Het CNV vindt deze stijging geen reden om aan de bel te trekken bij de regering, maar het zou er beslist geen bezwaar tegen hebben als er een gerichter prijsbeleid voor een aantal sectoren zou komen. „Een algehele prijsstop", zo zei de heer Van der Meulen, „heeft niet dat effect dat men er van verwacht, omdat een dergelijke regeling ten koste zou gaan van de werkgelegenheid".

,,Ik denk zelfs dat de regering best eens in de buurt zou kunnen komen van de acht procent stijging die zij zich heeft voorgenomen over 1976", aldus de CNV-secretaris.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 februari 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Inflatietempo neemt geleidelijk af

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 februari 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken