boekbespreking
<br />
„De bekering", door Daniël Dyke,
uitgave van Boekhandel-uitgeverij G. Kool, Veenendaai (1975), 173 blz., prijs f 19,90. Evenals bij de „Nieuwe historie van de oude mens" van Willem Teellinck, kort geleden bij dezelfde uitgever verschenen, is ds. J. van der Haar, Hervormd predikant te Houten, er in geslaagd een goed leesbare editie van „De bekering" aan te bieden. Hij bracht het boek in de nieuwe speling over ,,naar de door H(endrik) U(ylenbroek) herziene uitgave van Amsterdam, 1657, By Johannes van Someren, Boek-verkooper in de Ghast-huys-moolen-steegh".
Het boek telt een twintigtal hoofdstukken. Om enkele voorbeelden te noemen:
het gaat erover wat bekering is,
op welke manier de vernedering gewerkt wordt,
de eigenschappen der vernedering,
over de mate der vernedering,
het nut en de uitnemendheid der vernedering, en verder:
de namen waardoor de verandering van hart in de Schrift uitgedrukt worden
het zich afkeren van de zonde,
de eigenschappen der bekering enz.
Boeken van dit genre hebben geen aanbeveling nodig.
„De beproeving en zegepraal des geloofs", door dr. Sam. Rutherford,
uitgave Boekhandel-uitgeverij G. Kool, Veenendaal, 1974 380 blz, prijs f37,50. Rutherford is ondertussen genoeg bekend door onder andere zijn brieven, door „Christus stervende en zondaren tot Zich trekkende", door „De slaperige bruid" etc.
Deze uitgave van Kool is een herdruk van de aan het begin van deze eeuw verzorgde druk. Het werk is uit het Engels vertaald door wijlen ds. IJ. Doornveld, predikant te Lage Vuursche en door de bekende C. B. van Woerden (sr.) uit Zeist en Akkrum. Deze Van Woerden heeft zich — evenals zijn zoon die dat werk voortzette — zeer verdienstelijk gemaakt door het vertalen van de werken van de beide Erskines, Gray, Halyburton, de hier besproken Rutherford en anderen.
Deze uitgave bevat een zevenentwintigtal „leerredenen" naar aanleiding van Marcus 7 vers 24, 25 en 26 en Mattheus vijftien, vers 21 en 22. Uit het aantal preken dat Rutherford over deze stof hield is al af te leiden hoe diep hij erop ingaat.
Wie Rutherford tot heden niet kende door zijn andere werken, mag niet nalaten met hem kennis te maken. De vertalers schreven in hun tijd al: „Dit boek lezende zegt men, het is ook voor deze tijd geschreven" — hoewel Rutherford zelf al enkele honderden jaren daarvoor overleed — „Welke dwalingen in de leer, welk een afwijking van God! Wat dient zich veel als Gereformeerde leer aan, dat toch in strijd is met de waarheid!" Welnu, vanuit dat oogpunt alleen al - en niet slechts om Rutherfords rijke prediking - is de „Zegepraal des geloofs", de moeite van het lezen zeer waard.
G.R.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 februari 1976
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 februari 1976
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's