Bekijk het origineel

Communisten wijzen ontdogmatisering af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Communisten wijzen ontdogmatisering af

3 minuten leestijd

MOSKOU — De sprekers op de tweede dag van het 25ste congres van de Sowjet communistische partij, hebben woensdag scherp uitgehaald naar de revisionisten binnep de communistische gelederen. China werd een aantal malen als voorbeeld aangehaald maar ook werd in bedekte termen gerefereerd aan de' Italiaanse en Franse communisten die hun eigen weg zijn ingegaan.

Alle sprekers onderschreven op een de wereld toebehoort aan het socialisme overweldigende manier de hoofdpunten van de toespraak die partijleider Breznjew dinsdag hield.

Een spreker weidde uit over Breznjew's kritiek op de economische leiders in de Sowjet-Unie. Waarnemers zipii hierin een aanwijzing dat er veranderingen op komst kunnen zijn binnen het communistische leiderschap.

Wladimir Sjtsjerbitsky, de partijehef van de Oekraine, waarschuwde tegen het gevaar van infiltratie in de communistische partijen door revisionistische invloeden van rechtse of linkse elementen (of) door nationalistische en andere denkbeelden, die strijdig zijn aan de ideologie van de werkende klasse, meldde het persbureau Tass.

Sjtjerbitsky noemde met name China als voorbeeld van dat gevaar. Westelijke waarnemers zijn echter van mening dat de opmerkingen meer gericht zijn aan het adres van de Franse en Italiaanse communisten die Möskou's strenge interpretatie van het partij dogma hebben verworpen en zich hebben uitgesproken voor deelname aan de democratische parlementaire systemen waarmee in Frankrijk en Italië gewerkt wordt.

,,Het is de heilige plicht van iedere communistische en arbeiders partij, van iedere marxistische leninist, het proletarische internationalisme te verdedigen", aldus Sjtsje^-bitsky, een protégé van Breznjew.

De Sowjet communisten praten vaak op deze manier om een onderwerp heen wanneer zij willen zinspelen op controverses binnen de communistische partij.

De mate van aandacht die werd besteed aan het revisionisme binnen de communistische gelederen, wijst op de grote bezorgdheid die bij de leiders in het Kremlin en de volgelingen van de Moskouse lijn bestaat over de mogelijkheid dat de Sowjets hun greep aan het verliezen zijn op de internationale revolutionaire beweging. De Poolse partijleider Gierek, een van de trouwste Oosteuropese bondgenoten van het Kremlin, drong aan op: ,,de versterking van de ideologische eenheid onder de krachten van het socialisme". De partijleider van de Beylorusschische republiek, Masjereow zei: ,,Te zeggen dat het marxistisch-leninisme antiek geworden is, komt overeen met te zeggen dat de 300 jaar oude wet van' Newton antiek geworden is". Ook Husak, de Tsjechoslowaakse partijleider, waarschuwde tegen het Maoisme en de gevaren van revisionistische invloeden in de communistische partijen.

De Cubaanse leider Castro verklaarde dat revolutie niet kan worden tegengehouden in de wereld. Ook zei hij dat en communisme. „De veranderingsprocessen die zich in de wereld voltrekken kunnen niet worden tegengehouden", aldus Castro. ,,Niemand kan revolutie exporteren en door middel van een oorlog doordrukken. Maar evenmin kan iemand het volk verhinderen een revolutie te volvoeren".

Castro refereerde hiermee aan de situatie in Angola waar duizenden Cubaanse troepen de MPLA ondersteunen. Zowel Cuba als de Sowjet Unii hebben benadrukt dat zij niet proberen hun machtsgebied uit te breiden met Angola maar dat zij slechts de strijd steunen van de wettige machthebbers van het land. Castro prees de Sowjet Unie omdat zij „een betrouwbaar schild vormt dat kleine en zwakke volken beschermt tegen de agressieve bedoelingen van het imperialisme".

„Juist Cuba is zich daar terdege van bewust", voegde Castro daar aan toe, ,,omdat het al zo lang bestaat in de schaduw van de belangrijkste imperialistische macht".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 februari 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Communisten wijzen ontdogmatisering af

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 februari 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken