Bekijk het origineel

Fiscus ving drie miljard extra na controle

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fiscus ving drie miljard extra na controle

3 minuten leestijd

DEN HAAG— In 1975 is als gevolg van correcties na controle door de Inspecties der directe belastingen en de rijksaccountantsdienst een totaal bedrag van drie miljard gulden meer aan belastingen opgelegd dan uit de aangifte zou zijn voortgevloeid.

In de inkomstenbelasting werd een bedrag van 1,750 miljoen gulden meer opgelegd, in de loonbelasting tachtig miljoen gulden meer, in de omzetbelasting bijna 400 miljoen gulden meer en in de vennootschapsbelasting bijna 700 miljoen gulden meer.

Het controleapparaat van de inspecties is met ruim 400 man uitgebreid. Deze uitbreiding werd vorig jaar op gang gebracht. Nu gaat de regering de Rijksaccountantsdienst uitbreiden. In de komende jaren wil staatssecretaris Van Rooijen bevorderen, dat jaarlijks minstens 150 toekomstige accountants worden aangetrokken. De sterkte van de Rijksaccountantsdienst zou daarmee, rekening houdend met het natuurlijk verloop, in de enkele jaren van 500 op 800 man worden gebracht, een uitbreiding dus van 300 man. Naast een repressieve werking kan hiervan ook een aaraienlijke preventieve werking worden verwacht, aldus staatssecretaris Van Rooijen.

Over de opdracht, die kort geleden is verstrekt aan de oud-directeur-generaal van de belastingen, de heer Van Bijsterveld, zei de staatssecretaris dat in de pers de indruk was gewekt, dat de heer Van Bijsterveld als een soort superspeurder het land zou uitkammen op zoek naar zwart geld. De opdracht, die aan de oud-directeur-generaal van de belastingen is verleend betreft een fundamenteel onderzoek naar de vormen, waarin de fraude voorkomt en naar de mogelijkheid om de omvang daarvan te wfeten te komen en verder naar de mogelijkheden, die in andere landen bestaan om de fraude te verminderen. De heer Van Bijsterveld zal tezijnertijd met advie? zen komen voor bestrijding van fraude.

De heer Van Bijsterveld heeft dan ook geen opsporingsapparaat tot zijn beschikking. Hij verwacht dat het geruime tijd, wellicht enkele jaren, zal duren voordat hij met zijn opdracht klaar is. Intussen gaat de belastingdienst door met een effectieve controle en met bestrijding van de fraude, aldus staatssecretaris Van Rooijen.

Terugbetalingen

De fiscus verwacht 4.3S0.000 aangiftebiljetten voor de inkomstenbelasting te zullen ontvangen. De heer Van Rooijen schat, dat hierop ruim een miljoen terugbetalingen zullen volgen.

Hij deelde verder mede, dat jaarlijks in ongeveer 300.000 gevallen een correctie op een ingediende aangifte wordt aangebracht die in het voordeel van de belastingplichtige is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 maart 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Fiscus ving drie miljard extra na controle

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 maart 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken