Bekijk het origineel

Nederland blijft volwaardig lid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederland blijft volwaardig lid

Van der Stoel bij NA VO-top

2 minuten leestijd

OSLO — De NAVO moet een gezamenlijk verdedigingssysteem in stand houden en Nederland zal een passend aandeel aan de NAVO blijven leveren. Dit verklaarde minister Van der Stoel donderdagavond na de eerste vergadering van de ministers van buitenlandse zaken van dé Noordatlantische Verdragsorganisatie in Oslo.

Minister Van der Stoel wilde niet zeggen of de geruchten juist waren dat andere ministers hierop verrast gereageerd hadden. ,,Och, een kinderhand is gauw gevuld", grapte hij.

De defensiebijdrage was donderdag een van de grote factoren in het overleg van de NAVO-ministers. Dat ging voornamelijk over de betrekkingen tussen oost en west. Minister Kissinger vermeed extra nadrukkelijk het door president Ford afgeschafte begrip „ontspanning" door te spreken over „vrede door kracht". Hij vestigde wel de aandacht op de steeds groeiende militaire kracht van de Sowjet-Unie. De begrippen defensie en detentie (ontspanning) waren in iedere toespraak te horen, zo verklaarden waarnemers in Oslo. Met uitzondering misschien van de Britse minister Crosland, die het grootste deel van zijn tijd besteedde aan een verslag van zijn reis naar China.

Communisme

Minister Van der Stoel zei na afloop dat de uitdaging van het communisme niet alleen met militaire middelen moet worden beantwoord, maar dat ook in de gaten moet worden gehouden dat het communisme „haarden van onrecht probeert te exploiteren voor eigen doeleinden".

Tijdens een afzonderlijk onderhoud met minister Kissinger heeft de Nederlandse bewindsman gesproken over de wenselijkheid van blijvend nauw contact tussen de Verenigde Staten en de Europese Gemeenschappen. Dat vooral omdat Nederland per 1 juli voor een half jaar het voorzitterschap van de EG-ministerraad gaat bekleden. „Deze regeling is indertijd ook getroffen door Ierland en Luxemburg", aldus minister Van der Stoel.

De twee bewindslieden hadden voorts gesproken over het overleg in Wenen over een evenwichtige vermindering van troepen en bewapening in Centraal-Europa (MBFR). Nederiand blijft vasthouden aan een gemeenschappelijk plafond, verklaarde minister Van der Stoel donderdagavond. Hij merkte met betrekking tot het Weense overleg op dat hij in de- vergadering met alle ministers had gepleit voor een geduldig voortgaan van de onderhandelingen tussen de NAVO en het oostblok. „Het is waar, het gaat traag en er zit geen schot in, maai- er is nu zeker geen reden om de moed op te geven", aldus Van der Stoel. Zie voor meer nieuws over de NAVO-top in Oslo pagina vijf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nederland blijft volwaardig lid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken