Bekijk het origineel

Hoofdstad krijgt water Amsterdam-Rijnkanaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoofdstad krijgt water Amsterdam-Rijnkanaal

4 minuten leestijd

UTRECHT — De gemeente Amsterdam is in de toekomst van plan haar drinkwater voor de helft te halen uit het water van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het zou hier om een capaciteit gaan van 30 miljoen kubieke meter drinkwater. De andere helft van de capaciteit haalt het gemeentelijk drinkwaterbedrijf niet uit de Loosdrechtse Plassen zoals donderdag is gemeld door het ANP, maar uit de Bethunepolder, een naast de Loosdrechtse Plassen liggende polder. Dit heeft een voorlichter van het waterleidingbedrijf van Amsterdam vrijdag verklaard. Hij zei verder dat water uit de Bethunepolder en uit de Vecht wordt gebruikt voor het peil houden van de Loosdrechtse Plassen. De gemeente Amsterdam is dat contractueel verplicht. particulieren meer waterverbruikende huishoudelijke apparaten aanschaffen, zo voorspelde de voorlichter.

Als de gemeente en de provincie met de plaats instemmen, zal de nieuwe installatie gebouwd worden op een terrein ten zuiden van Rijksweg 15 bij de afrit Matensestraat en Appelenburgseweg. Hier wordt ongeveer 4 ha. aangekocht. Voor het verkrijgen van een aansluitend bouwterrein moet een gedeelte worden geruild met de diakonie van de Nederlands Hervormde Kerk te Dodewaard. De kosten van deze transactie bedragen 135.000 gulden. De algemene vergadering moet volgende week nog beslissen of de koop van het schap doorgaat, maar aangenomen mag worden dat dit geen problemen zal geven.

Amsterdam zal de hoeveelheid water die zij thans uit de Bethunepolder haalt in september met 10 miljoen kubieke meter vergroten tot 30 miljoen, aldus de voorlichter. Als blijkt dat de waterbehoefte in Amsterdam stijgt, zal men gebruik gaan maken van water uit het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit water zal worden gezuiverd en zal mogelijk gedeeltelijk worden ingelaten in de Loosdrechtse Plassen, waardoor de waterkwaliteit in de plassen aanzienlijk zal stijgen, zo zegt de voorlichter.

Hoe het te zuiveren water uit het Amsterdam-Rijnkanaal in de nabij de Loosdrechtse Plassen gelegen waterleidingplas moet komen, is nog niet bekend. Er wordt gedacht aan zowel een kanaal, als aan een ondergrondse buis, aldus de voorlichter.

De waterbehoefte in Amsterdam kan in de loop der tijd stijgen als de economische recessie afneemt, zo verklaarde hij. De fabrieken zullen weer meer koelwater nodig hebben, maar ook zullen de particulieren meer waterverbruikende huishoudelijke apparaten aanschaffen, zo voorspelde de voorlichter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Hoofdstad krijgt water Amsterdam-Rijnkanaal

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken