Bekijk het origineel

Tegenstanders komen steeds meer in actie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tegenstanders komen steeds meer in actie

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Zowel Afrikanen als Nederlanders hebben een dringend beroep gedaan op de regering om zich tegen levering van kernreactoronderdelen aan Zuid-Afrika op te stellen. De Europese vertegenwoordiger van de zwarte vrijheidsbeweging in Zuid-Afrika (African National Congres) heeft een dergelijk verzoek vorige week aan de Nederlandse ambassadeur in Londen gedaan.

De bevrijdingsbeweging meent, dat levering van de onderdelen een schending is van drie door de Veiligheidsraad en de Verenigde Naties aangenomen resoluties betreffende Zuid-Afrika. Het ANC wijst voorts op „de agressieve politiek van de Zuidafrikaanse regering" en vreest, dat „kernenergie in handen van de blanke minderheid voor militaire doeleinden zal worden misbruikt".

De hoogleraren Blok en Verkuyl van de VU en prof. Rothuizen uit Kampen hebben zich met een verklaring gericht tot de confessionele partijen en het kabinet en daarin gezegd, dat de geloofwaardigheid en de beeldvorming van deze partijen ernstig zullen worden geschaad door medewerking aan de levering voor Zuid-Afrika. Juist, aldus de hoogleraren, de confessionele partijen, die bewust een verbinding willen leggen tussen geloof, politiek en sociaal-economisch handelen, zouden zich in hun beslissing moeten laten leiden door de volstrekt afwijzende adviezen van de Wereldraad van kerken en van de Afrikaanse kerkenconferentie.

Werkgelegenheid

De ondertekenaars zeggen te begrijpen dat de regering bij een negatieve beslissing vpor de nnpejlijkheid staat, dat de werkgelegenheid voor velen in gevaar komt. Desondanks zeggen zij ervan overtuigd te zijn dat een andere beslissing onverantwoord zou zijn.

De verklaring was mede-ondertekend door prof. dr. H. A. M. Piolet, secretaris van de Nederlandse Raad van Kerken en dr. C. J. Labuchagne, Zuidafrikaans hoogleraar aan de RU in Groningen. Ook dr. C. F. Beijers Naudé, directeur van het Christelijk instituut in Zuid-Afrika heeft zich tegen de levering uitgesproken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Tegenstanders komen steeds meer in actie

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken