Bekijk het origineel

Meer zwakzinnigen in WSW-bedrijven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meer zwakzinnigen in WSW-bedrijven

2 minuten leestijd

TILBURG — De betekenis van de Wet sociale werkvoorzieningen binnen de welzijnszorg voor zwakzinnigen wordt steeds belangrijker. In een periode van tien jaar heeft het aantal zwakzinnigen dat bij WSW-bedrijven (sociale werkplaatsen) betrokken is, zich verdrievoudigd.

Dit heeft staatssecretaris Mertens ook logisch, gezien de ontwikkeling van (Sociale zaken) vandaag gezegd in Tilburg, waar hij het WSW-centrum voor geestelijk gehandicapten „De Vossenberg" officieel opende. De bewindsman wees in zijn toespraak op het belang dat WSW-voorzieningen hebben voor een zo veelzijdig mogelijke zwakzinnigenzorg.

Mertens zei dat midden 1965 bijna 5500 zwakzinnigen werkzaam waren in de sociale werkvoorzieningen. In 1970 waren dat er al meer dan 10.000, terwijl begin 1975 de WSW-bedrijven ruim 16.000 zwakzinnigen telden. Een, verdrievoudiging, die volgens Mertens echter niet wil zeggen dat de sociale werkvoorziening een specifieke vorm van zwakzinnigenzorg is geworden. Midden 1965 werkten in totaal 20.000 mensen bij WSW-bedrijven, tegen ongeveer 60.000 nu.

De tendens naar een grotere betrokkenheid van zwakzinnigen bij de sociale werkvoorziening is volgens Mertens de laatste tien jaar naar „open" vormen van zwakzinnigenzorg (semi-muraal en extramuraal: niet meer alleen binnen een inrichting). Mertens waarschuwde echter voor eenzijdigheid in de zwakzinnigenzorg. Volgens hem hangen ontwikkelingen als bij de WSW-bedrijven nauw samen met andere ontwikkelingen in de zwakzinnigenzorg, die betrekking hebben op integratie van de zwakzinnige in de maatschappij. Volgens Mertens moet de zwakzinnigenzorg zo veelzijdig mogelijk zijn, waarbij de verschillende vormen goed op elkaar moeten zijn afgestemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Meer zwakzinnigen in WSW-bedrijven

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken