Bekijk het origineel

Nieuwe bomaanslag op vliegveld te Tel Aviv

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuwe bomaanslag op vliegveld te Tel Aviv

Dader had Nederlands paspoort

3 minuten leestijd

TEL AVIV ~ Bij een zware bomontploffing in de aankomsthal van het Ben Gurion-vliegveId bij Tel Aviv zijn dinsdag drie mensen om het leven gekomen, tien anderen zijn gewond geraakt. De bom was verstopt in een koffer. De man die door de bom in zijn eigen koffer werd gedood, geïdentifieerd als Hugo Muller uit Wenen zou een Nederlands paspoort in bezit hebben gehad.

Volgens de verklaringen had een veiligheidsagente verdenking tegen de „Nederlander" gekoesterd en hem hebhen opgedragen zijn koffer te openen, waarbij de bom ontplofte. De man werd finaal uiteen gereten; de agente bezweek later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Bij een zoekactie in het gebouw vonden bomdeskundigen van de politie en het leger nog twee verdachte koffers in de bagagehal, die met touwen werden weggesleept. Bij onderzoek bleek dat een van de twee een bom bevatte; in de andere zaten geen explosieven.

Een aantal gewonden is per helikopter naar een ziekenhuis overgebracht. De meeste slachtoffers hadden snijwonden die veroorzaakt waren door rondvliegende glasscherven. Het lichaam van een van de gewonden was voor 60 procent overdekt met brandwonden. Voor zover bekend zijn alle gewonden Israëli's.

Waarschuwing
Slechts enkele uren voor de ontploffing had het Israëlische dagblad ,,Maariv" gewaarschuwd dat uit Europa berichten waren ontvangen dat ,,Carlos", een Zuidamerikaanse terroristenleider, een actie aan het voorbereiden was. Volgens „Maariv" hadden de Londense en Parijse politie Israël getipt dat Carlos een aanslag wilde uitvoeren die zou moeten samenvallen met de bezoeken van de oud-premier van Israël, Golda Meir en de voormalige Israëlische minister van defensie, Dayan aan de twee hoofdsteden.

Schuldvraag

Later verklaarden veiligheidsfunctionarissen op het vliegveld dat de vrouwelijke veiligheidsfunctionaris, die bij de ontploffing om het leven is gekomen ,,een veel grotere tragedie" voorkomen heeft door Muller op te merken en hem weg te voeren naar een afgelegen gedeelte van de aankomsthal.

De Oostenrijkse politie op het vliegveld Schwechat bij Wenen heeft verklaard dat het „bijna onmogelijk" is dat de explosieven in Wenen aan boord zijn gebracht, omdat alle bagage en passagiers nauwkeurig zijn onderzocht. In Tel Aviv heeft een luchthavenfunctionaris de autoriteiten in Wenen echter beschuldigd van een poging de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven.

Aanslagen

Israëlische vliegvelden zijn al eerder het doelwit geweest van grote terroristische aanslagen. Op 30 mei 1972 doodden drie Japanse guerrillastrijders op de luchthaven Lod 26 mensen met handgranaten en machinegeweervuur. Twee van de drie Japanners, die lid waren van het ondergrondse rode leger, kwamen bij hun actie om. De derde zit een levenslange gevangenisstraf uit iri een Israëlische gevangenis. Enige tijd voor de Japanse aanslag kaapten vier Arabische terroristen een vliegtuig van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, dat aan de grond stond op Ben-Gurion. De 97 gegijzelden werden bevrijd tijdens een actie van het Israëlische leger, waarbij twee kapers werden gedood en twee vrouwelijke terroristen gevangen werden genomen. Ook zij zitten nu levenslang gevangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nieuwe bomaanslag op vliegveld te Tel Aviv

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken