Bekijk het origineel

Gods geschiedenis.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gods geschiedenis.

4 minuten leestijd

Ook in ons land heeft de mening postgevat, dat slechts in een verenigd Europa onze toekomst ligt. Men heeft daar allerlei argumenten voor. Economisch zowel als politiek gezien kan ons land niet meer op eigen benen staan, maar ook is het individueel verdeelde Europa daartoe niet meer instaat in de zich aftekenende machtsblokken in de wereld is daarom nog slechts een overlevingskans voor Europa, wanneer het als een eenheid  zich samenbundelt, zo redeneert men.

 De verdeeldheid over de wijze waarop deze samenbundeling moet gebeuren, is al zo oud als het streven naar een verenigd p Europa zelf. Voor het beantwoorden van de vraag over „waarop  Europa één zal worden?" staat zijn geschiedenis in de weg. Een  eeuwenlange ontwikkelling van nationale gevoelens laat zich niet in een pennestreek wegcijferen.

 De politieke eenwording van Europa is plotseling weer hoogst  actueel geworden. Spinelli, één van de commissarissen van de  Europese commissie, het dagelijks bestuur van de Europese  gemeenschap, liet zich als onafhankelijke kandidaat op een  verkiesbare plaats voor de communisten in Italië op de lijst zetten.  In zijn nu begonnen verkiezingstournee neemt de eenheid van  Europa waar hij altijd al voor gevochten heeft, een belangrijke  plaats in. Om de eenheid van Europa te bereiken willen de I communisten zich inzetten, zo verzekert hij het Italiaanse  kiezersvolk.

 Wij zijn nooit enthousiast geweest over het idee van een Europese eenheid. Het fundament waarop deze eenheid zou moeten rusten,  is slechts de zandgrond van humanistisch getint socialisme. Nog  voordat de politieke eenheid is bereikt, wordt nu reeds dit  fundament weggespoeld. De wassende stroom van het communisme gaat zijn slopend werk op de vrijheid van Europa beginnen.  Het is tegen die achtergrond van „Gods geschiedenis" dat wij  morgen de Hemelvaart van Christus zuilen herdenken. In  vergelijking met de omvangrijke Romeinse macht en de politieke  krachten in de toenmalige wereld was het gebeuren van Zijn  Hemelvaart geen zaak die veel aandacht trok. Om in de taal van  onze tijd te spreken; het was geen voorpaginanieuws.

 Die Hemelvaart bepaalde echter wel de gang der historie, want in i die gang der historie zou tot Zijn Wederkomst Zijn Woord blijven gelden dat als een bevel de discipelen in de oren klonk: En gij zult  mijn getuigen zijn tot aan het uiterste der aarde.

  Daarom kunnen wij niet anders dan ons tegen het eenheidsstreven van Europa blijven verzetten en daarom ook kunnen wij niet  anders dan tegen de geest der revolutie, die zich in dat streven  breed maakt, het Evangelie verheffen, want wie zich dat uit  handen laat slaan heeft niets meer over

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Gods geschiedenis.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken