Bekijk het origineel

Bundesgrenzschutz waakt langs Duitse grens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bundesgrenzschutz waakt langs Duitse grens

Met moderne apparatuur

6 minuten leestijd

KLEEF — Wie straks de grens in oostelijke richting overgaat zal, voordat hij achter zijn eerste pint Duits bier komt te zitten of zich zijn Kaffee mit Kuchen zal kunnen laten smaken vermoedelijk eerst wel geconfronteerd worden met de grensbewaking. Misschien in de persoon van de douane, zeer waarschijnlijk met de grenspolitie, de Bundesgrenzschutz. Een speciaal politie-apparaat, ergens te vergelijken met onze marechaussee, dat vijfentwintig jaar speciaal in het leven is geroepen om de Duitse bondsstaat tegen alle mogelijke gevaren te kunnen beschermen. ,

Een politie-apparaat op militaire leest geschoeid, dat twee grote afdelingen kent: de gekazerneerde eenheden die we voornamelijk aan de oostgrens van Duitsland vinden en de Bundesgrenzschutz-einzeldienst, gevormd door individueel of in kleine groepen optredende grensbewakers die voornamelijk optreden aan de Nederlandse en Belgische, alsmede aan de Franse en Zwitserse grens, alsmede op een aantal vliegvelden.

Speciale eenheid voor het bestrijden van rellen en straatgevechlen. De manschappen voorzien van helm, schild en wapenstok en gesteund door meerdere waterkanonnen.

Mede met het oog op de vakantietijd die in het verschiet ligt en tevens ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de speciale grensbewakingstroepen is dezer dagen door het Grenzschutzamt Kleve, waaronder zo'n tien grotere en dertig kleine doorlaatposten tussen Grona en Roermond ressorteren, een speciale persdag georganiseerd voor vertegenwoordigers van Nederlandse en Duitse bladen.

Die stond onder leiding van de Regierungsoberamtsrat Wiederseiner uit Kleef-Materborn, die graag uit de doeken wilde doen hoe men aan de grens werkt om schadelijke invloeden, van welke aard ook, te keren.

Van de rond 22.000 man die de Bundesgrenzschutz telt werken er enige duizenden aan de westgrens van de Bondsrepubliek. Met hun groene uniformen en witte petten zijn ze gemakkelijk te herkennen. Hun taak is in eerste instantie de pascontrole en de controle op voertuigen. Vroeger was dat eerste een nogal tijdrovend werk waarbij verschillende instanties moesten worden ingeschakeld.

Vandaag de dag vergt een degelijke controle nauwelijks enige minuten. Mede dank zij hypermoderne communicatiemiddelen als de telefoon en de telex, de telefoto-apparatuur en zelfs de computer.

Deze laatste geeft, na electronische aanvraag door de betrokken grenswachter, binnen de minuut het antwoord of de betrokken reiziger kan \yorden toegelaten of niet. Behalve de . computer is er dan ook nog het opsporingsregister en de mobilofoon waarmee snel zaken kan worden gedaan. Het is dan ook geen wonder dat meer dan veertig procent van de verdachte lieden die in Duitsland, om welke reden dan ook' worden gezocht, aan de grens in hun kraag worden gepakt. Datzelfde geldt voor de opsporing van gestolen auto's.

Smokkel

Natuurlijk vormt de grens- nog altijd een zeef, een net, door welks mazen men wel met een beetje geluk heen kan glippen. Maar de kansen worden steeds kleiner. Juist door die moderne hulpmiddelen, waarvan we zeker ook de televisie niet mogen vergeten, is het effect van de grensbewaking met rond de vijftig procent toegenomen.

Bijzonder fel aan de Duitse grens is men-op drugssmokkelaars. De Dienststellenleiter W. Musholt, die het commando heeft over de grootste doorlaatpost aan de weg Bergh/Elten Autobahn, waar per week meer dan honderdduizend mensen passeren, zegt dat men zich wel goed mag bedenken voordat men met drugs, van welk karakter ook, de grens wil passeren. Hij heeft ervaren ambtenaren die al snel zien of er ergens iets niet in orde is. Bovendien beschikt men over technische hulpmiddelen waarmee men allerlei verdovende middelen snel kan aantonen. Wie aan de grens met het gevaarlijke spul wordt gegrepen behoeft niet op begrip te rekenen zoals in ons land want in Duitsland

Uiterst snelle kleine patrouilleboot, in gebruik op de rivieren en meren die grenzen aan de DDR. (Foto's Bundesgrenzschutzdirection Koblenz) zijn gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar zelfs geen zeldzaamheid.

Controle

De Bundesgrenzschutz-éinzeldienst' controleert ook in de treinen, samen met de Nederlandse marechaussee waarmee op alle punten heel goed wordt samengewerkt. Ook die controle is vrij effectief. En dan is er nog het waterfront dat wat minder grimmig aandoet. Met drie snelle patrouilleboten vaart geregeld een ploeg van een paar man tussen Emmerik en Lobith-Tolkamer heen en weer. Op het water kennelijk minder criminaliteit, maar wel veel zorgeloosheid en vergeetachtigheid.

De ervaring aan de grenzen leert, dat er weliswaar nog heel wat kaf onder het koren zit, maar dat het aantal bonafide reizigers toch de boventoon voert. En die hebben van de Bundesgrenzschutz niets te duchten. Integendeel, de gevallen van behulpzaamheid zijn legio. Zelfs mensen die hun pas vergeten hebben worden in noodgevallen soepel geholpen aan een tijdelijk passagebewijs. Daarvan zijn er het vorig jaar alleen al enige tienduizenden uitgereikt.

Veiligheid en zekerheid zijn kostbare zaken. Daar kïin men niet genoeg zorg en aandacht aan besteden. Voor het aandeel dat de grensbewakers daaraan leveren, aan welke zijde van de grens ook, kunnen we niet dankbaar genoeg zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bundesgrenzschutz waakt langs Duitse grens

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken