Bekijk het origineel

Afrika stelt geen belang in atoombom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afrika stelt geen belang in atoombom

VS-onderstaatssecretaris:

3 minuten leestijd

WASHINGTON — Zuid-Afrika is in staat een atoombom te maken, maar stelt daar geen belang in, zo heeft de Onderstaatssecretaris van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken,  Myron Kratzer, donderdag verklaard voor de Subcommissie voor Afrikaanse Zaken van de Amerikaanse Senaat.

De Senaatscommissie houdt een hoorzitting over het verlenen van een uitvoervergunning voor twee reactor-vaten voor Zuid-Afrika. De reactorvaten zouden geleverd worden door General Electric, dat samen met de Nederlandse Rijn-Schelde-Verolme en de Zwitserse Brown-Boveri twee kerncentrales wil bouwen in. Koeberg bij Kaapstad.

In antwoord op vragen van senator Dick Clark zei Kratzer dat hij niet kon garanderen dat Zuid-Afrika geen kernbom zal produceren met het materiaal dat het door deze transactie ter beschikking krijgt. Maar hij vertrouwde er op dat Pretoria dat niet van plan is. „Zij hebben verklaard belang te hechten aan vreedzaam gebruik van kernenergie. Het verwerven van kernwapens is niet in belang van de veiligheid van Zuid-Afrika", aldus Kratzer.  Hij verklaarde dat de Verenigde Staten bij de levering van verrijkt uranium aan Zuid-Afrika waarborgen zullen inbouwen tegen miUtair gebruik.

Verscheidene leden van het Congres hebben zich tegen de leverantie van de reactorvaten uitgesproken. De Democratische senator Dick Clark, voorzitter van de Subcommissie, meende dat de leverantie de goodwill,'die de VS in Zwart Afrika hadden verkregen tijdens Kissingers bezoek, teniet zou doen.

De NRC (de Commissie voor Regulering van Nucleaire Export) heeft de aanvraag van General Electric nog in behandeling. Kratzer zei dat het State Department aan de NRC nog geen aanbeveling heeft gedaan over het al ^an niet afgeven van een vergunning.

Kratzer zei dat de Amerikaanse regering de indruk heeft .dat Zuid-Afrika in de toekomst misschien zal toetreden tot het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens. Als de Verenigde Staten de nucleaire samenwerking met Zuid-Afrika voortzetten kan Washington invloed uitoefenen in die richting, meende Kratzer.

De subcommissie van de Senaat zet de hoorzittingen over de levering van de reactorvaten nog voort, uiteindelijk zal echter niet deze subcommissie, maar de gezamenlijke commissie voor kernenergie van Senaat en Huis van Afgevaardigden zich over de kwestie moeten uitspreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Afrika stelt geen belang in atoombom

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken