Bekijk het origineel

SYNODE EN RACISME

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

SYNODE EN RACISME

3 minuten leestijd

Op het moment dat de houding die ons land inneemt tegenover Zuid-Afrika in verband met de order voor kernreactoren uit dat land weer hoogst actueel is, vergaderde de Synode van de Gereformeerde Kerken over haar medewerking aan het speciale fonds tot bestrijding van het racisme, een fonds van de Wereldraad van Kerken.

 De meningen waren scherp verdeeld, terwijl voor- en tegenstanders elkaar in aantal in evenwicht hielden. In een extra synodevergadering bleek echter het grondvlak der Kerken minder progressief te zijn, dan men ons wil aanpraten. Een meerderheid der synode stelde meer prijs op het voortzetten van het contact met de Zuidafrikaanse N.G.-kerk dan op het laten afbreken van dit contact op dit omstreden Wereldraadfonds.

Ongetwijfeld zal deze discussie ook zijn weerslag vinden in de politieke stelllngname over de levering van de reactorvaten en wat daarmede samenhangt naar Zuid-Afrika. Immers tijdens de discussie bleek wel, dat het onzinnige drijven om elke band met Zuid-Afrika te verbreken en dit land in een gevaarlijk isolement te drijven, slechts het werk is van enkelen. De grote mate van publiciteit, die vooral de linksgerichte media aan hun opvattingen geven, doen soms de indruk ontstaan alsof alle redelijkheid uit ons land is geweken.

 „De reactie uit het hart van de Gereformeerde Kerken", zoals de N.G.-vertegenwoordiger van Zuid-Afrika ds. F. E. O'Brien Geldenhuys het uitdrukte, vertolkt duidelijk een gematigd gevoelen. Wij vinden dit een positief gebeuren. Kennelijk weet de doorsneeburger in ons land beter raad met de optredende problematiek dan de enkele professor die met radicale woorden slechts een vergaande polarisatie weet te bevorderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

SYNODE EN RACISME

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken