Bekijk het origineel

Moskou en Oost-Berlijn slaan dezelfde trom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moskou en Oost-Berlijn slaan dezelfde trom

5 minuten leestijd

Zowel ver over de Atlantische oceaan als dichtbij over onze oostgrens zullen dit najaar verkiezingen worden gehouden. Deze week is de CDU, de christen democratische partij in West-Duitsland haar campagne gestart onder het thema: „Vrijheid in plaats van socialisme". Ogenblikkelijk werd deze uitdagende slogan het voorwerp van harde verwijten. De socialisten achten het - we zouden haast schrijven uiteraard - een valse tegenstelling.

Het thema karakteriseert echter wel met welk een felheid de verkiezingsstrijd zal worden gestreden. Margaret Tatcher, de vrouwelijke leidster van de Conservatieven in Engeland was ook op het congres in Hannover aanwezig. Haar aanwezigheid kreeg veel meer aandacht in de publieke opinie dan verwacht mocht worden. Zij gebruikte daarvoor een simpel middel. Na aflotfp van haar speech, die in het Engels werd uitgesproken riep zij in het Duits uit: „Freiheit statt Sozialismus"! ,

Dat feit trok ieders aandacht, waarmede de CDU precies bereikte wat zij beoogde: ledere duitser moest voortaan weten, dat vrijheid en socialisme elkaar niet verdragen. Daarmede brengt zij onder woorden, wat sedert de dagen van Adenauer niet onder zoveel woorden is gebracht: de afweer tegen de bedreiging van de vrijheid is bij socialisten niet in goede handen. Integendeel het is de springplank waarover wij de vrijheid zullen verliezen.

Sommigen ook in ons land menen genuanceerder te moeten denken, of zijn volstrekt afwijzend tegenover de mening, dat socialisten geen goede bondgenoten kunnen zijn tegenover de dreiging uit het Oosten. Daarbij komt uitei^ aard ook de houding van het Oostduitse regime in het gezichtsveld. Met het bestaan van de Berlijnse muur stelt men zich tevreden. Hoogtens vindt men het bestaan daarvan wat vervelend, maar van een daadwerkelijke afkeer tegen een regime dat zijn burgers op een dergelijke manier tegenover het Westen opsluit, is geen sprake.

Precies een week geleden beëindigde de Oostduitse SED, Sozialistische Einheitspartei Deutschland - in Oost-Berlijn haar congres. Door de afwezigheid van Brezjnev viel het volle licht op de figruur van de Oost-Duitse partijchef Honecker. Het nieuwe partijstatuut, dat het congres tussen neus en lippen door aannam, gaf hem nieuwe glans. Hij mag zich voortaan ook secretaris-generaal noemen. Veel nieuws bracht het nieuwe partijstatuut niet.

Na een protest van de Evangelische kerk in Oostduitsland tegen het schrappen van het artikel in het partijstatuut waarin kerkelijke gemeenschappen erkend werden, had in het partijstatuut een nieuwe toevoeging plaats. De staat erkent en garandeert de gelijkheid van alle burgers, ongeacht hun levensbeschouwing en religieuze overtuiging.

Ongetwijfeld wekt deze toevoeging' opnieuw het enthousiasme van velen die van het afschrikwekkende gezicht van de Ooststaten niet weten willen. Het is echter bij de beoordeling van de waarde van dit alles wel van belang te weten wie de staat is en hoe zij handelt. Het is immers dezelfde Oostduitse republiek die zich als een trouw vazal van Moskou opstelt. Dat blijkt uit de bekendmaking op hetzelfde congres in Oost-Berlijn van Joachim Hermann als secretaris van het Centrale comité.

Hiermann was eerder van 1965 tot 1971 staatssecretaris voor de Westduitse zaken. Zijn benoeming wijst erop, dat hij in de nabije toekomst de politiek tegenover West-Duitsland zal uitstippelen. Het feit, dat de secretaris van het Centrale comité een degelijke taak krijgt wijst erop hoe belangrijk in de nabije toekomst de DDR de te voeren politiek tegenover West-Duitsland acht. Wie daarbij kennis neemt van de opzienbarende stap van Moskou met zijn verklaring van 22 mei tegenover de West-Duitse Bondsrepubliek ontdekt dat kennelijk Moskou en Oost-Berlijn tegenover Bonn hand in hand gaan.

Wie die lijn ontdekt, moet toch wel toegeven, dat de slogan van de CDU in West-Duitsland nog niet zo gek gevonden is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Moskou en Oost-Berlijn slaan dezelfde trom

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken