Bekijk het origineel

Anti-kraakwet door Kamer aanvaardt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Anti-kraakwet door Kamer aanvaardt

Kraker strafbaar

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Tweede kamer is woensdag akkoord gegaan met de anti-kraakwet van ministér Van Agt van Justitie. Tegen het wetsontwerp stemden PvdA, PPR, PSP, CPN, J. Huijscn en D'66 behalve de heer Nooteboom. Volgens het ontwerp wordt een kraker van een pand, die tegenover de politie weigert het pand op last van de eigenaar te ontruimen strafbaar.

De politie kan na een verzoek van de eigenaar tot ontruiming de krakers zonder tussenkomst van de rechter onmiddellijk sommeren het pand te verlaten, al heeft minister Van Agt in de Kamer gezegd, dat er bepaalde richtlijnen worden opgesteld voor het opsporings- en vervolgingsbeleid. De Kamer bleek het woensdag eens met de opvattingen van de D'66-er Imkamp om de minister te vragen ter vergroting van de rechtszekerheid die richtlijnen openbaar te maken. Imkamp had hierover een motie ingediend, die met 75 tegen 55 stemmen werd aangenomen. Voor die motie stemden' de fracties van VVD, PvdA, D'66, PSP, CPN, de DS'70-er Koningh en van de PPR-fractie Jansen, Van der Heem en Van Kuijen. Minister Van Agt heeft zich eerder een fervent tegenstander van openbaarmaking van de richtlijnen getoond.

Beroep mogelijk
De Kamer aanvaardde verder een wijzigingsvoorstel van mevr. Salomons (PvdA) om een kraker tussen het tijdstip van de eis tot ontruiming en de uitvoering daarvan de gelegenheid te bieden naar de rechter te stappen. Minister Van Agt had geen bezwaar tegen dat voorstel, al kan die periode volgens hem nooit veel langer zijn'dan enkele dagen. Tegen het voorstel stemden alleen VVD, DS'70 SGP, GPV en BP. Dezelfde fracties zonder de VVD waren de enige tegenstemmers van een tweede wijzigingsvoorstel van mevr. Salomons. Daarin staat dat in het proces-verbaal tenminste doel en tijdstip van binnentreden en naam, adres en titel van de eigenaar, die de eis indient, moeten worden vermeld. Voorts moeten de omstandigheden, waaronder' de ontruiming heeft plaatsgehad worden vermeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Anti-kraakwet door Kamer aanvaardt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken