Bekijk het origineel

CNV-jongeren willen werkverbod AOW-ers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CNV-jongeren willen werkverbod AOW-ers

4 minuten leestijd

UTRECHT — Er moet een verbod tot werken komen voor de 65-plussers. Zolang arbeid schaars is, zou het rechtvaardig moeten worden verdeeld over de afhankelijke beroepsbevolking; 65-plussers horen daar niet bij. Zij hebben pensioen of een AOW-uitkering.

Dit heeft de voorzitter van de Werkende jeugd van het Christelijk nationaal vakverbond (CNV), J. van Treuren, zaterdag in Utrecht gezegd tijdens de algemene vergadering van deze organisatie.

Bovendien moeten er, zo zei Van Treuren, beschermende maatregelen komen voor de werkgelegenheid van werkende jongeren. Vooral de werkende jongeren met het laagste opleidingsniveau komen in de knel te zitten, aldus Van Treuren. Dit komt, omdat werkloze academici solliciteren naar banen, die iets beneden het niveau liggen, waarvoor ze zijn opgeleid. De groep die ze verdringen, wordt daardoor gedwongen ook naar een lagere functie om te zien. Werkende jongeren met het laagste opleidingsniveau kunnen niet lager en zullen daardoor in de knel komen, zo voorspelde de voorzitter van de Werkende jeugd-CNV.

De jongerenbond is voorstandster van het invoeren van het minimum jeugdloon, ongeacht het aantal gewerkte uren per week, zo verklaarde Van Treuren. Op dit moment is het zo, dat wanneer een jongere minder dan 13 uur werkt, zijn baas niet is verplicht het minimum jeugdloon te betalen. De optrekking van het minimum jeugdloon is op de lange baan geschoven, zo zei Van Treuren. „Dat is onze bijdrage als jongere om de slechte economische situatie te helpen oplossen", zo meende hij.

Stagenota.

Van Treuren vroeg de ministers Boersma (Sociale zaken) en Van Kemenade (Onderwijs) snel met hun reeds toegezegde stagenota te komen. In deze stagenota zal omschreven staan wat stagelopen precies inhoudt en hoe dat wettelijk geregeld gaat worden. „Het bedrijfsleven loopt hier en daar vooruit op de nota en probeert daarbij de Wet op het minimumloon te ontduiken. Bij deze bedrijven kun je dan als jongere leerling worden zonder arbeidsovereenkomst", zo verklaarde Van Treuren. Wij vinden dat de rechtspositie van de jongeren niet in het geding mag komen, zo deelde hij mee namens de werkende jeugd van het CNV.

Vier bedrijven in Hengelo, Hollandsche Signaal, Heemaf, Hazemeyer, Stork en het Drunense bedrijf Lips, hebben in de afgelopen maanden aangekondigd met ingang van het nieuwe bedrijfsschooljaar in augustus de status van arbeider en leerling los te koppelen. De leerlingen zullen dan een vergoeding ontvangen die ver onder het minimumjeugdloon ligt. Een andere jongerenbeweging, de KWJ en de Industriebond NKV hebben al laten blijken geen genoegen te nemen met deze gang van zaken bij de vijf bedrijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

CNV-jongeren willen werkverbod AOW-ers

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken