Bekijk het origineel

STORM OP TIL?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

STORM OP TIL?

3 minuten leestijd

Deze week zal de Tweede Kamer zich buigen over het beleid dat het kabinet gevoerd heeft Inzake de nu afgesprongen levering van onderdelen voorde kernreactorvaten naar Zuid-Afrika. De oppositie bij monde van Wiegel kondigde reeds aan met een motie van wantrouwen te zullen komen om het kabinet naar huis te kunnen zenden.

Ondanks het feit, dat dit debat niet anders kan doen dan napraten, is een dergelijk debat uiterst nuttig. Immers in de gehele geschiedenis blijven vragen genoeg over. Zo is bijvoorbeeld merkwaardig, dat althans volgens minister Duisenberg, die op dit punt nog het meest geloofwaardig schijnt, het kabinet eerst woensdag jl. van een fatale datum schijnt te hebben geweten.

Heeft onze vertegenwoordiging in Zuid-Afrika zich daar dan niet over vergewist? Of is onze relatie met Zuid-Afrika reeds zover bedorven, dat onze diplomatieke kanalen reeds verstopt zijn geraakt? In dat geva! heeft het streven om Zuid-Afrika in het isolement te drijven gewerkt als een boemerang.

Het zou ons niets verbazen, want steeds meer stemmen in dat land waarschuwen voor verharding tegenover ons land. Zo waarschuwde nog zeer onlangs prof. dr. J. W. Richards, voorzitter van de Zuidafrikaanse Werkgemeenschap in Pretoria, tegen de groeiende gedachte om Nederland maar af te schrijven.

Andere vragen rijzen rond de relatie die ons kabinet heeft met het bedrijfsleven. Het handhaven van de sociale rust, de bestrijding van de inflatie, de werkgelegenheid vereisen een optimale relatie tussen bedrijfsleven en overheid, welke door vertrouwen wordt beheerst.

Dë lege handen waarmee het RSV-concem nu staat door het treuzelen van de regering wijzen eerder op een gebrek aan vertrouwen. Kennelijk neemt het kabinet het bedrijfsleven niet meer serieus. Dit is haast nog erger dan het niet doorgaan van de order voor het RSV-concern. Want dit belooft met de geweldige problemen voor de deur slechts een voortgaande desintegratie van onze samenleving. De geschiedenis leert dat dit een vruchtbare voedingsbodem is voor het communisme.

Bij het komende debat kan de KVP bewijzen wat ze waard is. Minister Lubbers was daarover duidelijk genoeg. „Het bedrijfsleven in Nederland moet weten met dit soort zaken waar het met de regering aan toe is', zo zei hij onlangs. Het kabinet-Den Uyl heeft getoond dit antwoord niet op tijd te kunnen geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

STORM OP TIL?

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken