Bekijk het origineel

Enquête toekomstige apothekers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Enquête toekomstige apothekers

Hoog inkomen en vrij beroep

4 minuten leestijd

ELLECOM — Tien procent van de studenten in de farmacie heeft deze studierichting gekozen vanwege het hoge inkomen van de apothekers, terwijl ongeveer een kwart zich voelt aangetrokken door het vrije beroep.

Dat is gebleken uit een enquête van de Algemene nederlandse pharmaceutische studenten vereniging die is gehouden in samenwerking met het pathologisch instituut in Leiden. Voor het onderzoek was de helft van de 1400 studenten in de farmacie aangeschreven en ongeveer 350 van hen stuurden de vragenformulieren ingevuld terug. De resultaten zijn vrijdag bekendgemaakt op de derde en laatste dag van het Anpsv-congres in Ellecom.

Dat congres was gewijd aan ,,de apotheker in de eerste lijn". De congrescommissie ging er — evenals verschillende inleiders — van uit, dat het vrije ondernemerschap voor de apotheker „niet te tolereren" is, omdat hij in zijn adviezen aan de arts en patiënt, in de verstrekking van geneesmiddelen en in zijn inkoopbeleid niet mag worden beïnvloed door het maken van winst. Ook zou een loondienstverband de mogelijkheid tot het te veel of te duur distribueren van geneesmiddelen of het frauduleus handelen uitsluiten.

Niet alle studenten zijn het met deze stellingen eens: bij de enquête zei maar 17 pct., dat het vrije ondernemerschap het minst geschikt of zelfs „verwerpelijk" is voor een optimale beroepsuitoefening van de apotheker. Zestig procent ziet voor- en nadelen en 23 pct. vindt het vrije ondernemerschap de meest geschikte vorm van beroepsuitoefening.

 Een kwart heeft uitgesproken bezwaren tegen het in loondienst werken, tweederde niet, althans niet tegen een dienstverband met de overheid, een stichting, een vereniging of de Koninklijke Nederlandse maatschappij tot bevordering der pharmacie. Als voordeel van een dienstverband werd onder meer genoemd, dat het inkomen dan los staat van de omzet.

Samenwerking

Samenwerken met anderen willen de toekomstige apothekers ook wel, maar ruim de helft vindt het daarvoor niet per se nodig dat de apothekers met artsen, wijkverpleegsters'en maatschappelijk werkers in een gezondheidscentrum gaan zitten. Rond 40 pet. ziet als voordelen van vestiging in één gebouw intensiever onderlinge contacten en meer mogelijkheden voor service aan de patiënten en voor patiëntenbewaking.

Wat de voorlichting van de patiënt betreft meent 57 procent dat die mondeling door de apotheker moet worden gegeven.

De vaders van tweederde van de studenten behoren tot de hogere beroepsgroepen. Politiek voelt 33 pet. van de studenten zich het meest aangetrokken tot de VVD, 14 pet. tot het CDA en 36 pet. tot de PvdA. E^n van de vragen was, hoeveel de studenten later willen gaan verdienen. De meesten (31 fict.) kozen voor een inkomen tussen de ƒ50.000 en ƒ70.000, terwijl 23 pet. meer voelt voor ƒ 70.000 tot een ton. Negen procent wil meer dan ƒ 100.000 gaan verdienen.

„Hoe hoger het inkomen dat men wenst, des te rechtser stemt men en des te meer kiest men voor het vrije ondernemerschap", zo vatte de rapporteur enkele resultaten bondig samen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Enquête toekomstige apothekers

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken