Bekijk het origineel

Politieke oplossing voor Jordaanoever

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politieke oplossing voor Jordaanoever

Israëlische minister Peres:

2 minuten leestijd

N^EW YORK — De Israëlische minister van defensie Peres heeft in een interview met het Amerikaanse weekblad Time magazine een „politieke oplossing" voorgesteld voor de door Israël bezette westelijke Jordaanoever: een confederatie van Israël, de Westoever en Jordanië.

De minister zei dat er in zijn voorstel twee regeringsniveaus zouden bestaan: een op regionaal niveau, zoals in de Verenigde Staten, en een op nationaal niveau, die zich met defensie en buitenlandse zaken bezighoudt, terwijl het regionale bestuur zich aan de overige bestuurstaken wijdt.

Minister Peres, die zowel verantwoordelijk is voor Israels veiligheid als voor het bestuur van het bezette gebied met ruim een miljoen Arabische inwoners, zegt in het interview: ,,Het idee van zo'n confederatie klinkt misschien onrealistisch, maar dat geldt ook voor alle andere pogingen die in het verleden zijn ondernomen om tot een oplossing te komen".

Twee samenlevingen

Over het bezette gebied zegt Peres in het interview: „Het is een botsing tussen twee samenlevingen: de een komt voort uit een feodaal concept, en het andere is diep ingeworteld in democratische uitgangspunten".

Democratie „bedreigt (de Arabieren) met een sociale transformatie", terwijl dat voor Israël dagelijkse kost is, aldus Peres, die hieraan toevoegd dat er ,,een sociale revolutie gaande is op de Westoever, waar de door Israël gesteunde verkiezingen onlangs een jonge en nieuwe generatie leiders hebben voortgebracht".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Politieke oplossing voor Jordaanoever

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 mei 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken