Bekijk het origineel

BERUFSVERBOT

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

BERUFSVERBOT

4 minuten leestijd

iIn de afgelopen maanden is er nogal wat opwinding ontstaan  over het zgn. „Betrufsverbof'. Hieronder wordt de regeling  verstaan die in West-Duitsland verbiedt dat iemand die lid is of  aanhanger van een tegen de staat gerichte instelling of groepering een openbare functie kan bekleden.

Tijdens het laatste bezoek dat een delegatie van de SPD aan de PvdA bracht was het een onderwerp van diepgaande discussie. Uiteraard had de voorzitster van de PvdA, len van der Heuvel, en het partijbestuur voor deze  maatregel geen goed woord over. Ze noemde het ,,een uiterst ondemocratische maatregel", waarna ze op afschaffing aandrong. 

Terecht zei de voorzitter van de SPD, de Duitse socialistenleider Willy Brandt — alleen het klonk wat ongeloofwaardig uit de  mond van de architect van de Duitse Oostpolitiek: — ,,Bij het  beoordelen van een dergelijke maatregel moeten we echter niet  vergeten dat een derde van ons land door de andere wereld, hij  bedoelde — door de communisten — is bezet". 

 Kennelijk is een Berufverbot echter geen uitsluitend Westduitse aangelegenheid. In Tsjechoslowakije zijn door hun rol  die zij speelden in de befaamde,,Praagse lente, de opstand in  1968", nog altijd duizend intelectuelen, tweeduizend journalisten  en negenduizend officieren uit hun werk en ambt verwijderd. 

 Dit werd vorige week bekend op een persconferentie in Wenen  waar ook namen werden genoemd. Als voorbeeld werd genoemd de voormalige hoogleraar aan de Universiteit van Praag, Karol  Culik, die de inval van de troepen van het Warschaupakt in  augustus 1968, een „nachtelijke invasie" noemde. Zijn misdaad is  kennelijk zo groot, dat hij zelfs niet eens het beroep van houthakker mag uitoefenen.

 Met veel ophef, vooral vanuit het Oosten, is vorig jaar in  Helsinki de slotakte van de conferentie over veiligheid en  samenwerking in Europa getekend. Daarin erkent ook Tsjechoslowakije dat hij de doeltreffende uitoefening zal bevorderen van de burgerlijke, politieke, sociale en andere vrijheden, die alle  voortvloeien uit de aan de menselijke persoon inherente waardigheid en die van wezenlijk belang zijn voor zijn vrije en volledige  ontplooiing.

 Wanneer klopt minister Van der Stoel met de slotakte van de overeenkomst van Helsinki in de hand bij Praag aan de deur?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

BERUFSVERBOT

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken