Bekijk het origineel

Uittreding is gewetenszaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Uittreding is gewetenszaak

Ds. Schelhaas buitenverbander

3 minuten leestijd

De tot vorige week Gereformeerde predikant ds. J. Sclielliaas uit Delft heeft een beroep aangenomen naar de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt buiten verband te Zwolle. Met zijn uittreden uit de (synodaal) Gereformeerde Kerken is hij niet de eerste die de jarenlange strijd „tot behoud van het gereformeerde karakter van de Geref. Kerken" als een uitzichtloze strijd betitelt. In een brief aan kerkeraad en gemeente van de Geref. kerk van Delft-Abtswoudé legt ds. Schelhaas verantwoording af van de genomen

(Van onze kerknieuwsredactie)

 beslissing.

Eerder waren het al onder andere dr. M. J. Arntzen die zich aan de Geref. Kerken onttrok en buitenverbander werd. Inmiddels heeft hij zich gevoegd bij de Geref. Kerken Vrijgemaakt binnen verband. Daarnaast ging ds. C. van Ginkel recent over naar de Geref. Kerken Vrijgemaakt. Overal in het land worden momenteel noodgemeenten gesticht door verontruste Gereformeerden, „dolererende gemeenten", waarde ambten worden ingesteld - naast de bestaande gemeenten dus - en waar eveneens sacramenten worden bediend.

Ds. Schelhaas noemt zijn beslissing een gewetenszaak. De Geref. Kerken zijn in plaats van een belijdeniskerk een gesprekskerk geworden, zo stelt hij, vooral sedert de synode van Sneek in 1969. Omdat de normen niet worden geaccepteerd: de Heilige Schrift, uitgelegd naar de Geref. belijdenis is de dialoog eindeloos en oeverloos.

Fundamentele zaken als de betrouwbaarheid van de Heilige Schrift als Openbaring van God, de goddelijke voorzienigheid, de verzoening door

DS. J. Schelhaas ....Verantwoording.... voldoening, de dwaalleraren in het ambt te handhaven door geen justitiële tucht toe te passen en de Bijbelse ethiek mogen niet op de nu voorkomemde wijze in discussie zijn in een kerk die kerk van Jezus Christus wil zijn, aldus ds. Schelhaas.

Nu de plaatselijke kerk van Delft-Abtswoude in meerderheid de koers van het kerkverband volgt, aldus ds. Schelhaas, is voor mij de werksituatie onmogelijk geworden. De Delftse predikant roept kerkeraad en gemeente in zijn toelichting nog eens op te breken met de onschriftuurlijke koers van het kerkverband ,,De Geref. Kerken in Ned." om zo met elkaar de ware eenheid te zoeken van een kerk, die wil staan op de basis van de Heilige Schrift.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Uittreding is gewetenszaak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken