Bekijk het origineel

Binding met NAVO staat ter discussie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Binding met NAVO staat ter discussie

Kritiek op uitlatingen Franse generaal

4 minuten leestijd

De Franse president reageerde hiermee op de dinsdag gepubliceerde verklaring van generaal Guy Mery, bevelhebber van de strijdkrachten, dat de Franse militairen in het geval van een communistische aanval vanuit het oosten bereid moeten zijn samen met de legers van de NAVO in centraal-Europa te strijden.

Deze verklaring deed onmiddellijk een storm van protest ontstaan en het zeldzame feit deed zich voor dat orthodoxe Gaullisten en de linkse oppositie, zij het vanuit verschillende stellingen, tegen de ideeën van generaal Mery in de aanval gingen.

Olie op de golven

Op de wekelijkse kabinetszitting probeerde Giscard d'Estaing olie op de golven te ^eten. „De verklaring van generaal Mery bevat geen enkel nieuw element zij toont wel een goede zin voor realiteit", aldus de president.

Volgens de critici betekenen de denkbeelden van generaal Mèry echter dat de regering de Gaullistische politiek van nationale zelfstandighedid laat varen en dat zij Frankrijk terugdrijft in de militaire structuur van de NAVO, waaruit generaal De Gaulle zich tien' jaar geleden terugtrok. De Franse communisten en de linkse socialisten zeggen te vrezen dat de defensie van Frankrijk afhankelijk zal worden van West-Duitsland.

„Sprong terug"

De voormalige Gaullistische premier en minister van defensie Messmer zei over de verklaring van generaal Mery: „Dit is een sprong terug van tien jaar". Volgens hem betekent Mery's strategie dat de Franse strijdkrachten door de NAVO gecommandeerd zullen worden. „Het betekent ook dat wij onze nucleaire afschrikmacht opgeven en dat we ongetwijfeld nieuwe banden tussen het NAVO-commando en de Franse generale staf zullen creëren", aldus Mess

Nadere uitleg

Hoewel ook minister van defensie Bourges, een Gaullist, en minister van buitenlandse zaken Sauvagnargues inmiddels hebben verzekerd dat er niets essentieels is veranderd in het Franse militaire denken, heeft de secretaris-generaal van de Gaullistische partij, Guena, de regering toch opgeroepen nadere uitslag te geven.

Het wantrouwen van de Gaullisten en de linkse partijen lijkt te zijn na de publikatie van een toespraak van president Giscard d'Estaing, die hij dinsdag hield voor leden van het instituut van nationale defensiestudies. Daarin keerde de president zich af van het Gaullistische concept van een volledig steunen op nucleaire vergelding en benadrukte hij vastbesloten te zijn tot een snelle -opbouw." van de conventionele strijdekrachten.

Reactie van links

Zowel de communisten als de socialisten zeggen nu dat Giscard Frankrijk terugvoert naar een nauw militair bondgenootschap met de Amerikanen. Intussen vertrekt de man die deze politieke storm heeft veroorzaakt donderdag naar Peking voor besprekingen met Chinese militaire leiders. Generaal Mery is de eerste militaire topfiguur uit het westen die de Chinezen hebben uitgenodigd sinds het eiude van hun burgeroorlog in 1949. Het bezoek zal tien dagen duren.

Eerder dit jaar was geperaal Mery in de Verenigde Staten en voor volgend jaar staat een bezoek aan de Sowjet-Unie op het programma.

Hoewel de publikatie van de omstreden denkbeelden van de Franse stafchef kennelijk geen verband houdt met zijn reis naar China, zullen zij de Chinezen als muziek in de oren klinken. Sinds jaar en dag houdt Peking de westerse wereld voor dat deze haar defensie tegenover de Sowjet-Unie, de ideologische aartsvijand van China, zo sterk mogelijk zou moeten maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Binding met NAVO staat ter discussie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken