Bekijk het origineel

Spanje wi! onmiddellijk aansluiting bij NAVO

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spanje wi! onmiddellijk aansluiting bij NAVO

Kissinger steunt aanvraag

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Spanje heeft bij monde van minister van buitenlandse zaken De Areilza een beroep op de NAVO gedaan Spanje onmiddellijk als lid in het bondgenootschap op te nemen. De minister zei dat Spanje's uitsluiting is gebaseerd op verouderde standpunten.

Areilza zei tijdens een lunch op het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dat Spanje's politieke toewijding tot de Atlantische gemeenschap niet op succesvolle wijze in twijfel kan worden getrokken. „Toch zijn er nog leden in de gemeenschap die de politieke realiteit niet willen zien, die hun ogen sluiten voor hetgeen in Spanje gebeurt en die hun vooroordelen baseren op verouderde standpunten", aldus Areilza.

Hij riep de Atlantische gemeenschap op een ander standpunt in te nemen en zich nu te bedenken welke bijdrage, Spanje kan leveren aan de Westeuropese veiligheid. Areilza zei een en ander tijdens een lunch die Kissinger aanbood ter ere van het bezoek van de Spaanse koningCarlos.

Steun Kissinger

De opmerkingen van de Areilza kregen de steun van Kissinger die zei dat Spanje „zo spoedig mogelijk NAVO-lid moet worden".

Een groot aantal westerse landen verzet zich. hiertegen omdat Spanje nog steeds wordt geïdentificeerd met het fascisme onder generaal Franco. .,. .,; 'Sedert Jean Carlos aan de macht is gekomen zijn er een aantal dingen veranderd, maar de meeste Westeuropese landen willen eerst de kat uit de boom kijken alvorens zich tot iets te verbinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

Spanje wi! onmiddellijk aansluiting bij NAVO

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 29 Pagina's

PDF Bekijken