Bekijk het origineel

Vrijwilligers wachten op groot invasieleger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vrijwilligers wachten op groot invasieleger

Oorlogstoestand in Eritrea

4 minuten leestijd

AKSUM — De regerende militaire raad van Ethiopië heeft een opmars weten tegen te houden van duizenden boeren die zich rond de grenzen van de opstandige provincie Eritrea hebben geconcentreerd.

Volgens officiële woordvoerders wacht er in het dorp Aksum, dat ligt op 160 kilometer ten zuiden van de Eritrese hoofdstad Amsara, al twee weken een vrijwilligersleger van ruim 4.000 boeren, die zijn gerecruteerd om een ,,invasie van de vijand" tegen te houden.

Volgens goed ingelichte zegslieden wachten er hier en elders in het grensgebied rond 15.000 boeren op verschillende punten rond de Eritrese grens, onder meer in het Soedanëse grensdorp Humera.

In Adigrat, op 120 kilometer van Aksum, zouden Eritrese separatisten bij een aanval vorige week op 1.000 lichtgewapende boeren tenminste 200 personen hebben gedood.

14 jaar Strijd

De boeren-mobilisatie tegen het Eritrese bevrijdingsfront begon acht weken geleden. Eritrea, een voormalig Italiaanse kolonie en de meest noordelijke Ethiopische provincie met een strategische ligging aan de Rode Zee, heeft te maken gehad met guerrillaoorlogvoering sinds het in 1962 bij Ethiopië werd gevoegd.

De huidige mobilisatie is de tweede poging om een einde te maken aan de door Arabieren gesteunde separatistenbeweging sinds wijlen keizer Haile Selassie in september 1974 werd afgezet.

De militaire raad probeerde in januari 1975 een einde te maken aan de guerrilla activiteiten door er buiten de reeds daar gelegerde 10.000 man nog een extra troepenmacht van 12.000 soldaten naar toe te sturen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Vrijwilligers wachten op groot invasieleger

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken