Bekijk het origineel

Geertsema op bezoek in Oldebroek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geertsema op bezoek in Oldebroek

Raadsvergadering met bijzonder karakter

4 minuten leestijd

OLDEBROEK — Vrijdag 4 juni 1976 heeft de Commissaris van de Koningin in Gelderland, de heer Geertsema, een werkbezoek gebracht aan de gemeente Oldebroek. Was zij 's middags ontvangen in een vergadering van b. en w. waarbij een rondrit door de gemeente werd gemaakt, 's avonds was er een raadsvergadering met een bijzonder karakter.

De discussie met de Commissaris van de Koningin en gedeputeerde baron Van Verschuur spitste zich toe op drie punten: de procedure bij de benoeming van de nieuwe burgemeester, de ruilverkaveling Oosterwolde-Oldebroek en de moeilijkheden rond de woningbouw in de gemeente.

Nu burgemeester, mr. dr. J. H. Luiting-Maten eind dit jaar 65 wordt, willen verschillende raadsleden graag vroegtijdig omtrent benoeming van een nieuwe burgemeester op de hoogte zijn. De heer Geertsema lichtte uitvoerig de procedure toe en stelde dat de raad te zijner tijd hem opnieuw uit kan nodigen om van gedachten te wisselen over de wensen van de raad. Dan zijn de sollicitanten bekend en de vacature wordt voordien in onder andere de Staatscourant bekend gemaakt.

De moeilijkheden rond de ruilverkaveling Oosterwolde-Oldebroek werden aangesneden door de heer Hoeve (AR-CHU). Hij vond de procedure, die nu al loopt van 1949 tot 1955, bedroevend. Duidelijk werd, dat de moeilijkheden voor een groot deel voortkomen uit de aanwezigheid van een waardevol vogelweidegebied van plusminus 250 hectare. Baron Van Verschuur kon desgevraagd meedelen dat de ruilverkaveling niet goedkoop, maar wel realiserbaar was. ,,A!s de moeilijkheden hopelijk eind dit jaar uit de weg geruimd waren, en het geheel dus in stemming gebracht kan worden, is de kans op spoedige realisatie hoog.,', aldus de gedeputeerde

Verder kwamen ter sprake de strubbelingen in de woningbouw. Voor de vragenstellers aan bod kwamen, lichte gedeputeerde baron Van Verschuur de beleidslijnen van de provincie toe. Deze vloeien uit de derde nota van de ruimtelijke ordening". Iedereen weet, zo stelde hij, dat de Veluwe waardevol is.

Een beperking is dringend gewenst." Van verschillende kanten werd hem gewezen op de enorme achterstand in de woningbouw.

De raad wilde in elk geval de natuurlijke groei van de gemeente zelf opvangen. Zelfs dat zag gedeputeerde van Verschuur nog niet zitten. ,,Alle gemeentes komen met hun wensen. Als iedereen zijn zin krijgt, was de Veluwe zo vol. Ik ben nu wel de boosdoener, mogelijk valt het nog wat mee, maar beloven kan ik niet", zo zei baron Van Verschuur.

Bestemmingsplan

De heer Kamphorst (AR-CHU) wees nogmaals op het hoge geboortepromillage (16) in Oldebroek en vroeg of het bestemmingsplan Oldebroek-Zuid toch niet zonder vertraging goedgekeurd kon worden. Hiervoor zijn nu in de premiesector al veertig aanvragers. Wethouder Koele (PvdA) wees nog op het feit, dat de voorbereidende werkzaamheden voor nieuwe bestemmingsplannen ongeveer vijf jaar in beslag nemen. ,,Bij de provincie ligt een aanvraag van Oldebroek voor een krediet. Als dit niet nu goedgekeurd wordt, komen we over enige tijd in moeilijkheden". Na nog enige vragen over de kleine kernen kon de voorzitter de vergadering sluiten en concludeerde, ,,dat er ondanks vele donkere wolken toch enkele lichtpuntjes aanwezig waren".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Geertsema op bezoek in Oldebroek

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken