Bekijk het origineel

Vaticaan incasseert tegenzet Berlinguer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vaticaan incasseert tegenzet Berlinguer

Italiaanse verkiezingsstrijd:

5 minuten leestijd

ROME — De Italiaanse communisten achten het noodzakelijk dat het Vaticaan ,,garanties krijgt voor het uitvoeren van zijn opdracht". Dit heeft Enrico Berlinguer met nadruk gesteld in een interview met het linkse dagblad La Republica. Het interview concentreerde zich voornamelijk op de betrekkingen van de Italiaanse communisten met de rooms-katholieke wereld.

Met het oog op de naderende algemene verkiezingen in Italië heeft de rooms-katholieke kerk zich steeds veelvuldiger en tot op het hoogste niveau uitgesproken tegen het marxisme. Ter gelegenheid van Pinksteren nog ging de Osservatore Romano in op de tegenstrijdigheid van atheïstisch communisme en christendom, een tegenstrijdigheid die de katholieken in feite het recht ontzegt op de communistische partij te stemmen.

Berlinguer, de leider van de Italiaanse communisten, stond uitvoerig stil bij de betrekkingen tussen de communistische partij en de rooms-katholieke kerk. In die betrekkingen moet men naar zijn mening ,,drie verschillende niveaus" onderscheiden.

• ,,De betrekkingen tussen de kerk en de staat. In een land als Italië dat de zetel is van het pausschap moet men enerzijds de soevereiniteit van de Italiaanse staat garanderen en anderzijds de uitvoering van haar opdracht door de kerk".

Geen eenheid
• „De betrekkingen tussen de arbeidersbeweging en de rooms-katholieke beweging. Een politieke eenheid van rooms-katholieken bestaat niet, zelfs al hebben de christen-democraten 50 procent van de stemmen behaald, want dan zouden slechts 50 procent van de Italianen katholiek zijn. Vandaar de aandacht van de Italiaanse communistische partij voor de ,,vernieuwingskiemen van rooms-katholieke inspiratie in de agrarische en de vakbondswereld en voor de mogelijke veranderingen in bewegingen die buiten de christen-democratische partij plaatsvinden".

• „De betrekkingen met de christen-democratische partij (DC). Wij hebben altijd geweigerd mee te doen aan simplificaties van het soort „De DC is aan het eind van haar latijn". Wij weten dat men met de DC rekening moet houden".

Berlinguer maakte geen enkele toespeling op de waarschuwingen van het Vaticaan tegen het marxisme, noch op de stellingname van de kerk tegen de zes katholieke intellectuelen die zich als onafhankelijke kandidaten op communistische lijsten presenteren.

Ook de jongste publikatie in de Osservatore Romano bleef in het interview onbesproken. Het semi-officiële blad van het Vaticaan verklaarde met Pinksteren dat paus en bisschoppen de onweerlegbare bevoegdheid hebben hun oordeel te geven over de politieke besluiten die rooms-katholieken nemen. De rooms-katholieken op hun beurt zijn verplicht zich te voegen naar het oordeel van hun kerkelijke leiders. Iemand die deze bevoegdheid ontkent en zijn eigen geweten volgt, gaat uit van een niet-katholieke kijk op het geloof.

Het betrokken artikel in de Osservatore Romano was van de hand van de Italiaanse theoloog Carlo Caffara, lid van de internationale theologencommissie. Caffara, die meent dat de gelovigen de praktische aanwijzingen van hun kerkelijke leiders moeten volgen opdat hun politieke beslissing met hun geloof overeenstemt, wees nadrukkelijk op de tegenstrijdigheid tussen het atheïstisch communisme en het christendom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vaticaan incasseert tegenzet Berlinguer

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken