Bekijk het origineel

EXAMENTEKST

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EXAMENTEKST

3 minuten leestijd

Staatssecretaris De Jong betreurt het dat een eindexamentekst voor de mavo in orthodox-protestantse kring verkeerd is overgekomen. In die tekst werd op een spottende ja zelfs blasfemische wijze gesproken over het kruislijden van de Heere Jezus Christus.

De staatssecretaris wijst er in zijn antwoord op dat er voor de selectie van de eindexamenopgaven een commissie is, waarin ook twee leraren uit het protestants-chrlstelijk onderwijs zitten. Gezien de situatie in ons christelijk onderwijs behoeft het ons echter niet te verbazen wanneer ook deze twee mensen met de tekst van de ex-provo Roel van Duyn accoord zijn gegaan. Immers staatssecretaris De Jong, zelf gereformeerd, had zich ook niet aan de tekst gestoten.

In de toekomst zal met even grote zorg gelet worden op inhoud en strekking van de examenteksten, zo heeft hij ons beloofd. Dat betekent natuurlijk niets. Het zal immers met evengrote zorg gebeuren als dit jaar geschied Is, toen de tekst van Roel van Duyn ook geacht werd door de beugel te kunnen.

Deze affaire is dan ook geen incident van voorbijgaande aard. Steeds meer ontkerstent onze maatschappij. Steeds meer raakt men vervreemd van de heiligste waarden van het christelijk geloof en vindt men het normaal om die voor profane doeleinden te gebruiken. Vroeger was ook bij hen die er zelf niet in geloofden veelal nog een zeker respectvoor het christelijk geloof en trachtte men zeker in het openbare leven die godsdienstige overtuiging te eerbiedigen.

Thans is dat echter steeds minder het geval. Ook in de eindexamenteksten worden onze jongeren geconfronteerd met een anti-christelijke cultuur. Trouwens wanneer velen in christelijke kring daar zelf geen aanstoot meer aan nemen, waarom zouden anderen zich er dan nog wat aan gelegen laten liggen?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

EXAMENTEKST

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken