Bekijk het origineel

LOS VAN MOSKOU

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

LOS VAN MOSKOU

3 minuten leestijd

In de Italiaanse verkiezingsstrijd spitsen zich de tegenstellingen tussen de christen-democraten en de communisten toe. Vooral nadat onder druk van de zich aftekenende aantrekkelijkheid van de communisten voor de Italiaanse kiezer de christen-democraten gedwongen werden een duidelijker profiel van zichzelf te tekenen. Dat profiel was Immers onduidelijk. Een sterke linkervleugel, vertegenwoordigd in partijsecretaris Zaccagninl en de nu demissionaire ministerpresident Moro streefden er naar de opening naar links open te houden. Fanfani, de voorzitter van de christen-democraten distantieerde in het verleden zich veel duidelijker van de communisten. „Het Is een van de fouten van de laatste dertig jaar", zo zei hij onlangs, „dat wij de vijanden van onze vrijheid zoveel vrijheid hebben gegeven".

Daarmede toonde hij zich een getrouw zoon van de Rooms-Ka-thollike Kerk. Dat kwam In de laatste dagen naar voren, nu het Vaticaan scherp stelling heeft genomen tegen Berlinguer's communisten. In allerlei toonaarden wijst het op de onverenigbaarheid van christen-democraten en communisten.

Berllnguelr heeft nu de fluwelen handschoen uitgetrokken en is tot de aanval overgegaan. Daarin speelt uiteraard de positie van het Vaticaan een grote rol. De opmerkingen die hij daarover gisteren plaatste, dulden erop, dat hij echter een regelrechte confrontatie met het Vaticaan ontwijkt. Veel meer tracht hij het Vaticaan vast te pinnen op zijn geestelijke rol In de samenleving. Dat is de betekenis van zijn opmerking, dat „het Vaticaan garanties krijgt voor het uitvoeren van zijn opdracht". Daarmede ligt Berlinguer geheel in de lijn van het communistische optreden tegenover de Rooms-Katholleke Kerk.

Tijdens de laatste ontmoeting tussen de Franse en Italiaanse communisten beklemtoonden zij het karakter van het door hen los van Moskou nagestreefde „Eurocommunisme". De nu door Berlinguer ontwikkelde visie op de plaats van het Vaticaan toont weer aan dat er van een principiële tegenstelling tussen Moskou en de Eurocommunisten geen sprake is. Sprake Is slechts van een verschil in taktiek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

LOS VAN MOSKOU

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken