Bekijk het origineel

Bijeenkomst door Israël geboycot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bijeenkomst door Israël geboycot

PLO in Veiligheidsraad

3 minuten leestijd

NEW YORK — Israël heeft woensdag een bijeenkomst geboycot van de Veiligheidsraad over de Palestijnse kwestie waaraan de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO werd toegelaten op dezelfde voorwaarden als een lidstaat van de Verenigde Naties.

De Verenigde Stoten waren de enige, die hun stem uitbrachten tegen een uitnodiging aan de PLO op deze basis. Aangezien de bijeenkomst er een van procedurele aard was, werd de Amerikaanse stem niet als een veto beschouwd. Frankrijk, Engeland en Italië onthielden zich van stemming. De elf andere leden van de Veiligheidsraad gaven hun stem aan verlening van de status van regering aan de PLO.

Rapport

De bijeenkomst van de Veiligheidsraad was uitgeschreven ter behandeling van een rapport, opgesteld door een commisseie van twintig over de uitoefening van „het onvervreemdbare recht van het Palestijnse volk". De commissie werd in november vorig jaar gevormd door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Israël verklaarde indertijd, dat het niet met de commissie zou samenwerken en zich evenmin gebonden zou achten aan haar bevindingen. Het rapport van de commissie bevat de aanbeveling, dat Israël zich tegen juni volgend jaar terugtrekt uit het in de oorlog van 1967 bezette gebied en dat uiteindelijk een Palestijnse staat wordt opgericht.

Syrië, welks betrekkingen met de PLO door de Libanese crisis gespannen zijn geworden, heeft samen met Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiritaten en Turkije een apart verzoek ingediend voor deelneming aan het debat in de Veiligheidsraad. Deze verzoekf zijn zonder debat of stemming goedgekeurd. Maar ook vele andere niet-leden van de Veiligheidsraad hebben verzocht, deel te mogen nemen aan het debat in de raad.

Israël

Israël heeft woensdag verklaard, dat het het debat in de Veiligheidsraad over de Palestijnse kwestie eveneens zal boycotten. Een Isralische woordvoerder zei, dat Israël niet zal deelnemen aan een debat, „dat niets kan bijdragen tot een oplossing van de werkelijke vraagstukken in het Midden-Oosten, maar alleen nog meer hinderpalen zal oprichten op de weg naar vrede in het Midden-Oosten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bijeenkomst door Israël geboycot

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken