Bekijk het origineel

Oranjemonarchie door revolutie bedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oranjemonarchie door revolutie bedreigd

Congres Oranjeverenigingen te Wijk en Aalburg

4 minuten leestijd

WIJK EN AALBURG — „Het Nederlandse volk heeft God uit het oog verloren en wordt meer dan ooit beïnvloed door ongeloofstheorieën. Allerlei revolutionaire krachten spannen samen om een omwenteling van ons staatsbestel op gang te brengen". Aldus luitenant J. K. Brouwer uit Amersfoort gisteren op de jaarlijkse congresdag van de Bond van de christelijke oranjeverenigingen in Nederland in zijn rede „Is de constitutionele monarchie nog een democratische werkelijkheid?"

De Oranjevrienden waren dit keer samengekomen in Wijk en Aalburg. De bijeenkomst in gebouw ,,Rehoboth" werd geopend door de voorzitter van de bond, luit. kon. ds. C. M. Graafstal. Hij sprak over psalm 2 en trok vanuit deze psalm parallellen met onze tijd. ,,De stelling God, Nederland en Oranje is geen toverformule, God bracht in de tachtigjarige oorlog Nederland en Oranje samen. Ons land heeft knielende Oranjes gekend en nog", aldus ds. Graafstal. Het belachelijk maken van een en ander is een poging die stamt uit het ,,Waarom woeden de heidenen en bedenken de volken ijdelheid?"

Telegram

Voordat het huishoudelijke gedeelte van de vergadering werd afgewerkt, werd een telegram gezozonden naar Hare Majesteit de Koningin, waarna de bekende coupletten van het Wilhelmus werden gezongen. Ook zong men tijdens de ochtendbijeenkomst psalmen en vaderlandse liederen. Bericht van verhindering was onder andere ontvangen van bestuurslid de heer P. Jongeling (Tweede Kamerlid,) en van de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant Via de secretaresse van de Koningin was een brief van Koningin Juliana binnengekomen. Het congres werd in de loop van de dag ook bijgewoond door b. en w. van de gemeente Aalburg.

De referent van deze dag, de heer J. K. Brouwer, wist zijn gehoor bijna een uur lang te boeien met een gedegen en alarmerend betoog. Hij gebruikte citaten uit Groen van Prinsterer's werk ,,Ongeloof en revolutie". De aloude reformatorische begrippen, zoals erfzonde, hebben geleidelijk aan een geheel andere inhoud gekregen. Naastenliefde is veranderd in solidariteit en men spreekt daarbij niet over de juiste verhouding tot God", aldus de heer Brouwer. Met tal van voorbeelden illustreerde hij de wijze, waarop de revolutiegeesten via de politiek de monarchie en democratie in ons land willen vernietigen.

Tijdens de toespraak werd een uittreksel verspreid van het boek „Naar een strategie en methodiek voor sociale actie", geschreven door de neomarxist Piet Reckman, docent aan de sociale academie ,,De Horst" te Driebergen. De heer Brouwer lichtte een en ander toe en wees erop dat het socialisme leidt tot vergroting van de staatsmacht en het tot willig werktuig maken van het parlement. De heer Brouwer riep tenslotte op tot het terugkeren naar de juiste uitgangspunten die bij de kerken gaan vervagen en die ons volk is kwijtgeraakt.

Na afloop van de rede konden geschriften worden gekocht, waarin verschillende revolutionaire krachten aan de kaak worden gesteld, onder andere een hoofdstuk van het vanuit het Engels vertaalde geschrift „Zonder slag of stoot" of „Hoe maakt men van een democratisch parlement een werktuig van de communistische partij" door Jan Kozak (lid van het secretariaat van de Tsjechoslowaakse communistische partij). Deze publicaties zijn uitgegeven door de stichting informatie en voorlichting (afgekort STIVO), Postbus 130, te Amersfoort.

Kranslegging

Na de lunch, die gebruikt werd in het dorpshuis, vertrok het gezelschap van ongeveer tweehonderd personen naar Eethen. Daar werd een krans gelegd bij het monument voor gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de rondrit door het land van Heusden en Altena bracht men ook een bezoek aan het slot Loevestein. De Oranjevrienden besloten met een officiële ontvangst door b. e. w. van Aalburg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Oranjemonarchie door revolutie bedreigd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken