Bekijk het origineel

VVD wil vrijheid van onderwijs garanderen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VVD wil vrijheid van onderwijs garanderen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Stap voor stap moet het huidige voortgezet onderwijs verbeterd worden. Het huidige stelsel moet worden uitgebouwd tot een open stelsel. De keuzepakketten moeten worden verminderd en de eindexamenvakken worden vermeerderd. De kwaliteit van het eindexamen kan het best bewaakt worden door controle van buitenaf door gecommitteerden.

Tot deze bevindingen iS een werkgroep van de VVD gekomen in de brochure „om de vrijheid" een discussienota over het voortgezet onderwijs. Het is stridig met het liberalisme van de VVD te verwachten een toekomstig onderwijssysteem te ontwerpen. Liberalen willen het aan de ontwikkeliiigen in de maatschappij overlaten hoe in de toekomst het onderwijssysteem er uit zal komen te zien. De geschiedenis van het "Nederlandse onderwijsstelsel Iaat zien, dat langs de weg van geleidelijke veranderingen ook in vroeger jaren goede resultaten zijn bereikt, aldus de werkgroep.

Voorgesteld wordt de vrijheid van richting, inrichting en schoolstichting stevig in de grondwet te verankeren en het bestuur van de openbare school in handen te leggen van zelfstandige bestuurscommissies. In schoolstatuten moet worden vastgelegd dat het onderwijs op de school in overeenstemming zal zijn met de grondslag van de school. Het recht van de ouders om onderwijs op eigen grondslag te verkiezen dient volledig- te worden erkend. Erkend moet worden, dat de bijzondere school op algemene grondslag als vorm van ontmoetingsonderwijs in wezen dezelfde grondslag heeft als de openbare school. Het openbaar onderwijs moet doelmatiger worden beheerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

VVD wil vrijheid van onderwijs garanderen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken